TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Reakcie politikov na výročie SNP: Bojujme proti fašistickým aktivitám, ktoré ožívajú

29.08.2018, 12:02
Autor:
TASRTASR
Viacerí slovenskí politici vydali pri príležitosti výročia SNP stanoviská, kde varujú pred nástupom fašizmu.

Vyjadrenia slovenských politikov k výročiu Slovenského národného povstania: 

Béla Bugár (Most-Híd, podpredseda parlamentu): "Koncom augusta si pripomíname niekoľko významných historických udalostí a výročí, ktoré by nás mali nabádať k tomu, aby sme sa nad minulosťou zamysleli a poučili sa. Zamedzíme tým velebeniu fašistického Slovenského štátu. Iba ten národ má budúcnosť, ktorý nezabúda na svoju minulosť a je ochotný sa z nej poučiť."

Lucia Žitňanská (Most-Híd, bývalá ministerka spravodlivosti): "Kdesi som čítala, že ešte dôležitejšie ako o príbehoch a spomienkach je hovoriť o tom, proti čomu sa naši rodičia a starí rodičia vzbúrili - proti fašizmu a nacizmu. Sláviť SNP preto neznamená len položiť kyticu na pomník obetí, ale odmietnuť aj všetky otvorené prejavy neonacizmu a extrémizmu, ktoré vidíme okolo seba. Lebo vychádzajú z tej istej idey nenávisti voči rasám, viere, národnému a sociálnemu pôvodu alebo k menšinám."

Gábor Gál (Most-Híd, minister spravodlivosti): "Slovenské národné povstanie (SNP) bolo najvýznamnejším antifašistickým počinom v našej histórii. Dokázalo zmobilizovať desiatky tisíc ľudí. Zmobilizujme sa preto aj my, avšak bez zbraní a násilia, a chráňme si to, čo pre nás vybojovali naši predkovia počas SNP. Aj z úcty voči nim bojujme proti fašistickým aktivitám, ktoré, mám pocit, v súčasnosti prudko ožívajú."

Denisa Saková (Smer-SD, ministerka vnútra): "Chcem vzdať úctu všetkým ľuďom, ktorí sa pred 74 rokmi zapojili do Slovenského národného povstania. Urobili to, čo bolo správne a spravodlivé. Rozhodným spôsobom prejavili svoj vzdor voči ideológii, ktorá zapríčinila smrť miliónov ľudí. Mnohí z nich položili životy v túžbe po slobode a viere v lepší svet. Česť ich pamiatke."

Robert Fico (Smer-SD, bývalý premiér): "Spochybňovanie historických faktov a hľadanie ich akýchsi alternatívnych vysvetlení je dnes celoslovenským športom. Spochybňovanie a bagatelizovanie významu Slovenského národného povstania je nepochopením histórie a hanobením všetkých tých, ktorí v boji za slobodu položili svoje životy. So cťou, patričnou úctou a najmä hrdosťou si v tento deň pripomínajme obetu hrdinov, ktorí nám priniesli slobodu."

Peter Gajdoš (SNS, minister obrany): "Odkaz SNP je aktuálny a jasný. Jednoznačne sa postaviť proti násiliu a povedať jasné nie fašizmu. Na udalosti SNP by sme si mali spomínať s úctou. Veď všetky tie pamätníky, či už v malých dedinkách, alebo v mestách, na ktorých sú vytesané mená hrdinov, ktorí zomreli za lepšiu budúcnosť nás všetkých, sú mementom toho, že slobodu nám skutočne nikto nedal zadarmo." 

Sloboda a Solidarita: "Tých, ktorí sa chopili zbraní s čestnými úmyslami a ktorí nasadzovali svoje životy za slobodu, musíme mať navždy v úcte. Ich odkaz je stále aktuálny. Varujú nás pred politikmi, ktorí miesto demokracie a slobody ponúkajú občanom v peknom obale totalitu a ktorí úmyselne či z neznalosti vedú národy do katastrof."

Veronika Remišová (OĽaNO): "Postavenie sa proti fašizmu bolo dôležitým míľnikom v dejinách Slovenska. Bolo to za cenu veľkých obetí, tisíce ľudí za ideál slobody dokázali položiť život. Po oslobodení sa od fašizmu, žiaľ, nasledovala druhá totalita, no Slováci dokázali poraziť aj komunistický totalitný režim."

01 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 02 - Modified: 2024-03-22 12:10:23 - Feat.: - Title: Na letné Štiavničky smeruje viac ako tisíc mladých európskych nádejí: Dávame dokopy oslnivé podujatie 03 - Modified: 2024-03-20 14:13:05 - Feat.: - Title: Európska únia pomôže regiónom, ktoré čelia odlivu mladých ľudí, podporu získa aj stredné Slovensko 04 - Modified: 2024-03-16 17:53:15 - Feat.: - Title: Banská Bystrica plánuje obmedziť pohyb vozidiel po pešej zóne 05 - Modified: 2024-03-18 09:34:13 - Feat.: - Title: V rodisku prezidentských favoritov sa chýli k bitke. V minulosti tam bodovali Procházka aj Radičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:54