TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Matovič a Kollár odstupujú od podpory kandidáta na primátora Košíc. Manželka ho obvinila, že zneužíval syna

03.09.2018, 11:13
Autor:
redredTASRTASR
Ďalší postup oznámia poslanci v najbližších dňoch.

Hnutia OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár a strana Zmena zdola odstupujú od podpory Jaroslava Polačeka, ktorý chce v novembrových komunálnych voľbách kandidovať na košického primátora.

Podozrivý zo sexuálneho obťažovania

Dôvodom sú medializované podozrenia, ktoré doteraz dostatočne nevysvetlil. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. Ďalší postup oznámia v najbližších dňoch. Podozrenia sa týkajú možného sexuálneho obťažovania.

To, že Jaroslav Polaček nám pri rokovaniach nepovedal o závažnej veci, akou je vedenie trestného oznámenia proti jeho osobe v takejto zvlášť závažnej a citlivej veci, považujeme za porušenie dôvery. Hnutie OĽANO ho podporilo v dobrej viere a považujeme za neprijateľné, že takéto závažné skutočnosti zatajil," píše sa v stanovisku obyčajných.

Podľa Denníka N manželka Polačeka totiž na neho podala v apríli trestné oznámenie kvôli tomu, že zneužíval ich maloletého syna. Polaček je s manželkou v rozvodovom konaní. Vyšetrovateľ navrhol stíhanie zastaviť, prípad ešte rieši prokuratúra.

Ďalšie opozičné strany SaS a KDH svoju podporu zatiaľ nestiahli. Komunálne voľby budú v sobotu 10. novembra a kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom hlasovania.

Nie je sudca ani vyšetrovateľ

KDH v tejto súvislosti upozornilo, že nie je ani sudca ani vyšetrovateľ. „Sme si zároveň vedomí aj našej politickej zodpovednosti za to, akým spôsobom sa u nás budú viesť kampane a politický zápas,“ tlmočil postoj kresťanských demokratov ich hovorca Stano Župa.

"Ak sa nepotvrdí pravdivosť medializovaných informácií, urobí sa ďalší politický precedens,“ upozornil Župa. Pripomenul, že Polačekovu kandidatúru za košického primátora v zásade podporili všetci, ktorí nesúhlasia s politikou Smeru-SD v Košiciach.

"V prípade, že dôjde k mediálnej poprave vysokorelevantného kandidáta priamo pred kamerami a tesne pred voľbami, tak do budúcna len povzbudíme ďalších na takéto nechutné konanie,“ zdôraznil Župa.

Na Slovensku platí prezumpcia neviny až do odsúdenia, takže z trestnoprávneho hľadiska je pán Polaček nevinný. Otázkou je, či ho to poškodzuje politicky tak, aby sa vzdal kandidatúry na post primátora mesta Košice. Necháme to na jeho zrelé uváženie. My však v tejto chvíli nebudeme robiť žiadne unáhlené rozhodnutia, aby sme sa nestali súčasťou kompromitačnej kampane, ktorú za týmto trestným oznámením tušíme a ktorú proti pánovi Polačekovi vedú jeho konkurenti. Dôrazne odmietame prax trestných oznámení, ktoré nemajú iný cieľ, ako len poškodiť kandidátov – a je nám jedno, z akých politických táborov pochádzajú," píše sa v reakcii SaS.

Kollár pre HNonline povedal, že mu chýbalo dostatočné vysvetlenie z jeho strany, napríklad formou brífingu.

Termín vyprší 11. septembra

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, majú posledných niekoľko dní na podanie kandidačnej listiny pre novembrové komunálne voľby. Termín vyprší 11. septembra.

Voľba je jednokolová. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov.

Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa podľa zákona vykonajú nové voľby.

Pozrite si archívne video, v ktorom Jaroslav Polaček hovorí o tendroch.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:53