facebookovský profil Tomáša Szaba
StoryEditor

Nekonfliktný typ alebo vrah? Podozrivý z vraždy Kuciaka má dvojitú tvár

30.09.2018, 10:56
Tomáš S., ktorého v Kolárove zadržalo špeciálne komando, je podozrivý z vraždy novinára Kuciaka.

V súvislosti s vraždou Jána Kuciaka si elitné komando prišlo pre bývalého policajta Tomáša S. Muž so záujmom o bojové umenia tiež v minulosti pracoval ako súkromný bodyguard dôležitých osôb v zahraničí.

Doma na Slovensku sa názory ľudí na neho líšia. Niektorí ho označujú za bezproblémového, iní hovoria o jeho kontroverznej povesti.

Polícia zverejnila záberu zo zásahu v Kolárove

Tomáš S., urastený svalnatý zápasník jiu-jitsu, zarábal veľké peniaze. Nechával sa najímať ako ochranka na lode plávajúce v Arabskom mori. S poloautomatickou puškou v rukách sa niekoľkokrát fotil na palube, z ktorej strážil náklad pred somálskymi pirátmi.

"Stretával sa s pirátmi. To viete, taká skúsenosť človeka zmení," rozpráva pani Helena, rodinná známa, o bezdetnom a slobodnom mužovi, svojom susedovi, ktorého policajti obvinili z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tomáš S. v malom mestečku Kolárovo prevádzkoval obchod s výživou pre športovcov a hlavne kulturistov. "Fungovalo mu to veľmi dobre. Je tu široko ďaleko jediný," opisuje.

VIP ochranka

Tomáš S. sa nechal v auguste 2014 naverbovať do tréningového výcvikového centra poľskej súkromnej bezpečnostnej akadémie European Security Academy. Tá cvičí "súkromných vojakov", bodyguardov pre ochranu VIP ľudí. V tej dobe bol ešte policajným dôstojníkom a slúžil v Komárne.

"Z toho dôvodu potvrdzujeme, že nemal záznam v registri trestov, čo by ho z účasti na výcviku diskvalifikovalo," potvrdil webu Aktuality.sk, pre ktorý novinár Kuciak písal, prezident akadémie Bartosz Bryl.

Výcvikové stredisko v Poľsku - najväčšie svojho druhu mimo územia USA - je uprostred divočiny, má vlastné strelnice, hotely, bazény aj repliku somálskeho Mogadišu, kde regrúti cvičia v simulovanom prostredí Blízkeho východu a Afriky.

V Kolárove však Tomáš S. žil skromne a v ústraní. V nenápadnom dvojpodlažnom hranatom domčeku rodičov, kde ho vo štvrtok tiež zadržala polícia, presnejšie elitnej útvar známy ako Lynx Commando - protiteroristický útvar, ktorý zasahuje vždy proti najnebezpečnejším páchateľom a do akcie ich posiela priamo policajný prezident.

"Chcete nám pomôcť? Potom dajte rodine pokoj. Jasné?" Odvrkol včera cez pootvorené okno luxusnej audiny švagor obvineného Tomáša. Ten sa teraz so svojou manželkou Rékou o rodinu stará.

V meste má povesť zámožného podnikateľa, Tomáš S. má potom akoby dvojitú tvár. Podľa jedných nekonfliktný miestny rodák, vysokoškolák s titulom zo slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, podľa iných muž, ktorý "vedel riešiť problémy".

Záleží, koho sa pýtate. Niektorí spomínajú, že už keď pracoval na polícii, mal kontroverznú povesť. Nutné dodať, že až doteraz nebol obvinený zo závažného trestného činu.

Ľudia v meste spájajú vraždu Jána Kuciaka a zadržanie údajných páchateľov s podobným činom, ktorý sa v Kolárove stal v roku 2016.

Dodnes neznámy páchateľ vtedy prišiel do domu miestneho podnikateľa v autodoprave Petra M. a zastrelil ho ranou do hlavy, v posteli. Skupinu okolo Tomáša S. preverovala v súvislosti s touto vraždou polícia.

"Manžel doma nie je ..." povie cez vráta domčeka na okraji mesta matka zastreleného podnikateľa a mávne rukou na znamenie, že sa o smrti syna dnes už nechce baviť.

Spolu s Tomášom S. polícia zadržala aj jeho bratranca Miroslava M., bývalého vojaka, dnes taxikára voziaceho klientov na letisko.

"Neverím, že by to urobili. Pozrite sa, priateľ nemal nejaké veľké peniaze, žil skromne, máme starší dom a ani žiadny alarm alebo zabezpečovačku," povedala priateľka Miroslava, Martina R.

Snímky z americkej družice

Jedna z verzií, ako polícia prišla na stopu páchateľov, je, že jej pomohli satelitné snímky Veľkej Mače urobené americkou družicou, teda obce, kde boli novinár a jeho snúbenica 21. februára v dome, ktorý rekonštruovali, zavraždení. Vláda USA to však poprela s tým, že žiadne satelitné snímky neposkytla.

Polícia k úlohe obvinených aj pôvodne zadržaných mlčí. Podrobnosti chce zverejniť až budúci týždeň, potom čo najneskôr v pondelok rozhodne súd o ich prípadnom vzatí do väzby.

"Všetkým nám ide o objasnenie veci. Polícia potrebuje čas a priestor na pokračovanie v dobre rozbehnutom procese," hovorí policajný hovorca Michal Slivka.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:22