StoryEditor

Riešiť vraždu je iné, než zostrojiť auto

02.10.2018, 00:00
Vláda má eminentný záujem na objasnení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ak niekoho zabijú pre novinársku prácu, to je memento, ktoré sa nedá odignorovať, tvrdí minister spravodlivosti Gábor Gál.

Ako pokračuje vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej?
Božie mlyny melú isto, ale, bohužiaľ, pomaly. Aby sme niekoho odsúdili, potrebujeme nájsť páchateľa. A páchateľa sa nám v minulosti nepodarilo vždy hneď nájsť. Rad radom sa však všetky vraždy pomaly dostávajú na svetlo Božie. Objasňujú sa Černákove vraždy, vražda Ernesta Valka, to všetko ide – bohužiaľ – až po rokoch. Ale trestné vyšetrovanie potrebuje niekedy roky, zmenu postoja svedka, ktorý sa rozhodne, že si ide zľahčiť svedomie a ide svedčiť, alebo sa nájde nový dôkaz. Ľudia na námestiach idú demonštrovať, že vražda sa nerieši. No trestné konanie nefunguje tak, že sa uzavrie do pol roka – tak, ako si ho naplánujeme.


Rieši sa tá vražda dostatočne rýchlo?
To nie je ako auto, ktoré zostrojíme. Každý kriminalista vám povie, že je potrebný kus šťastia a nejaký čas, aby niečo vyšlo najavo. Aj právny zástupca jednej z poškodených strán potvrdil, že na tom robí dobrý tím. Ja tých ľudí osobne nepoznám, ale štát, spoločnosť aj táto vláda majú eminentný záujem, aby sa to vyšetrilo. Vražda novinára je v demokratickej spoločnosti a v právnom štáte neprijateľná. Ak niekoho zabijú kvôli jeho novinárskej práci, to je také memento, ktoré si ani jedna spoločnosť nemôže dovoliť ignorovať. Robí sa na tom tak, akú vážnosť ten prípad má.


Máte odhad časového rámca, v ktorom by sa vyšetrovanie mohlo ukončiť?
Trestné konanie a vyšetrovanie nie sú preteky. Musíme vraha a objednávateľa nájsť a odsúdiť ich. Dôležité je, aby sa na tom robilo, a to tak, aby sme dosiahli cieľ. Dúfam, že to bude v dohľadnom čase a že páchatelia budú pos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:10