StoryEditor

Slovensko zvažuje prijatie desiatich sirôt. Bol by to dobrovoľný príspevok, tvrdí ministerstvo

02.10.2018, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Slovensko dlhodobo presadzuje názor, že každá krajina by mala sama rozhodovať o podobe svojho príspevku k riešeniu migrácie.

Slovensko v rámci svojho dobrovoľného príspevku k riešeniu migrácie zvažuje prijatie desiatky sýrskych sirôt. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes na otázku ČTK poskytol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Podobnú iniciatívu v Česku na prijatie 50 sýrskych sirôt začala europoslankyňa Michaela Šojdrová, premiér Andrej Babiš patrí medzi odporcov takéhoto kroku a presadzuje pomoc deťom mimo Česka.

"Dobrovoľným príspevkom Slovenskej republiky by bolo aj prijatie desiatich sýrskych sirôt. Je však potrebné uviesť, že v tejto veci len začínajú konzultácie a vykonáva sa analýza situácie, na základe ktorých vláda zaujme postoj," uviedol Gandel.

Kritika SNS

Plán kritizovala vládna Slovenská národná strana (SNS), ktorá je jednou z troch koaličných strán. Za nepochopiteľný označila skutočnosť, že ministerstvo zahraničia sa namiesto informovania o finančných príspevkoch Slovenska do medzinárodného systému humanitárnej a rozvojovej pomoci zaoberá "pochybnými, nesystémovými a nemiestnymi úvahami o tom, koľko detí by mohla Slovenská republika (pod zámienkou humanitárnej pomoci) sýrskemu štátu odcudziť".

Dodala, že v tejto záležitosti je potrebné odmietnuť perfídnu politickú hru časti mimovládnych organizácií a médií, ktoré podľa SNS zneužívajú smutné osudy sýrskych detí a sirôt na prenesenie silných emócií do slovenskej spoločnosti.

Ubytovali sme stovky migrantov

Bratislava sa počas migračnej krízy stala jedným z najväčších kritikov úniových kvót na prerozdeľovanie migrantov, kvôli ktorým tiež podala žalobu na súd EÚ. Svoj postoj ku kvótam slovenská vláda nezmenila ani po tom, čo úniový súd jej žalobu v tejto záležitosti zamietol.

Slovensko dlhodobo presadzuje názor, že každá krajina by mala sama rozhodovať o podobe svojho príspevku k riešeniu migrácie. Po vypuknutí migračnej krízy v EÚ pred tromi rokmi Slovensko na svojom území napríklad dočasne ubytovalo stovky migrantov, ktorí požiadali o azyl v susednom Rakúsku.

Slovensko tiež poskytlo azyl 149 asýrskym kresťanom z Iraku, z ktorých časť sa medzitým vrátila do vlasti.

Babiš otočil

V Česku sa o možnosti prijať sýrske siroty rozpútala v septembri búrlivá diskusia. O pláne sa hovorilo aj v Snemovni, kde opozičné hnutie TOP 09 nepresadilo uznesenie, aby dolná komora požiadala vládu o prijatie najmenej 50 sýrskych detí z utečeneckých táborov.

Na prijatie detí vyzvala premiéra Babiša takmer polovica senátorov. Babiš dal nakoniec europoslankyni Šojdrovej a zástupcom neziskových organizácií za úlohu vybrať sýrske siroty, ktoré by mohli byť z utečeneckých táborov presunuté do Česka. Príliš však neverí tomu, že takéto deti nájdu.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 03 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 04 - Modified: 2024-04-14 09:16:31 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi 05 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:27