TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Na UK sa stratila práca s rovnakým názvom a rozsahom, ako má ta Dankova

17.10.2018, 10:49
Autor:
klkl
Stratená práca vznikla rok predtým, ako svoju rigoróznu prácu odovzdal líder národniarov.

Z Právnickej fakulty Univerzity Komenského sa stratila rigorózna práca s rovnakým názvom a rozsahom, ako práca predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka v Banskej Bystrici. Informuje o tom Denník N na svojom webe.

Stratená práca vznikla rok predtým, ako svoju rigoróznu prácu odovzdal líder národniarov. Dekan fakulty Eduard Burda nevie povedať, kedy presne zmizla.

Vyjadrenie Andreja Danka ku kauze jeho rigoróznej práce:

Danko o svojom vzdelaní neinformoval

​Informácie o nezrovnalostiach s Dankovým rigoróznym konaním sa prvýkrát objavili ešte koncom septembra. Denník N vtedy napísal, že sa takmer dva týždne pred publikovaním článku snažili od šéfa parlamentu získať konkrétne odpovede.

Danko sa v následných reakciách bránil tým, že je riadnym absolventom Univerzity Komenského. To, že titul JUDr. získal na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici však nepriznal. 

Prácu utajil 

Navyše približne v čase, kedy sa o jeho rigoróznu prácu začali zaujímať novinári, ju nechal v univerzitnej knižnici utajiť. „Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici potvrdzuje existenciu rigoróznej práce JUDr. Andreja Danka z roku 2000, ale zároveň rešpektuje jeho podanie zo dňa 21. 9. 2018, ktorým vyjadril svoju vôľu nesprístupniť predmetnú rigoróznu prácu,“povedala pre HN prorektorka univerzity Katarína Chovancová. 

Danko svoju prácu neutajil, uviedol v reakcii pre HN jeho hovorca Tomáš Kostelník, ktorý tvrdí, že líder národniarov len "zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou. Predseda parlamentu tak umožnil do práce nahliadať výlučne osobám zodpovedným na UMB v Banskej Bystrici."

Kostelník ďalej upozorňuje, že "predmetnú rigoróznu prácu nie je možné absolútne utajiť, podlieha však zákonom platným v roku 2000, a tak musí byť aj posudzovaná." 

Po medializázii celej kauzy vyzývajú šéfa parlamentu na zverejnenie jeho rigoróznej práce opoziční politici ale aj samotná Univerzita Mateja Bela. "Na univerzitu je vyvíjaný tlak zo strany médií, verejnosti i akademickej obce prácu zverejniť, čím by UMB konala protiprávne. UMB je inštitúcia, ktorá dodržiava zákony a ctí si akademické hodnoty, etiku a morálku. Vedenie UMB preto vyzýva Andreja Danka, aby svoju rigoróznu prácu sprístupnil," píše sa v liste rektora adresovanom akademickej obci. 

Čo všetko v kauze Dankovho titulu nesedí?

  • V životopise píše, že vyštudoval len Univerzitu Komenského, tu však podľa dostupných informácií ukončil len magisterské štúdium.
  • Nikde neuvádza, kde a kedy získal titul JUDr.
  • Podľa informácií Slovenskej advokátskej komory, absolvoval šéf NR SR rigorózne konanie (na základe ktorého mu mohol byť udelený titul JUDr.) na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
  • Túto školu však nespomína ani vo svojom životopise ani vo vyjadreniach.
  • Práca bola v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici dostupná, až kým sa o ňu nezačali zaujímať novinári.
  • Danko tvrdí, že ukončil doktorandské štúdium, za to by však získal titul PhD. Akademický titul JUDr. sa udeľuje za rigorózne konanie.
  • Práca s rovnakým názvom a rozsahom vznikla aj rok pred tým, ako ju mal písať Danko. Nachádzala sa v knižnici Univerzity Komenského, odkiaľ sa stratila. 

 

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 06:27