StoryEditor

Policajti protestujú, Palko ich nechápe

26.10.2005, 00:00
Vyššie mzdy. Primerané technické vybavenie. Zachovanie sociálnych výhod. To žiadajú policajní odborári. Po prvý raz v histórii sa preto rozhodli vyjsť na protest do ulíc.

Vyššie mzdy. Primerané technické vybavenie. Zachovanie sociálnych výhod. To žiadajú policajní odborári. Po prvý raz v histórii sa preto rozhodli vyjsť na protest do ulíc. "Chceme dať najavo, že nie sme spokojní s tým, ako sa vláda o nás stará," vysvetlil šéf odborárov Miroslav Litva. Podľa neho sú policajti v porovnaní s vojakmi na Slovensku dlhodobo diskriminovaní. Majú nižšie mzdy aj menej sociálnych výhod. "Policajt v prvom roku služby neprekročí platovo 9-tisíc korún v hrubom, nástupný plat vojaka je 15 380 korún." Litva dodal, že polícia plní rovnako dôležité úlohy ako armáda, a preto si zaslúži aj rovnaké ohodnotenie. "Vo všetkých krajinách EÚ majú policajti vyššie platy ako vojaci, len u nás je to naopak."

Ministerstvo vnútra výhrady nechápe. "Protestovať práve v čase, keď policajtom narastú platy o 13,2 percenta a podarilo sa zachovať aj výhody sociálneho a dôchodkového zabezpečenia, je nepochopiteľný a mylný krok," tvrdí hovorca rezortu Boris Ažaltovič. Podľa neho odborári takto poškodzujú záujmy policajtov. "Neviem, v čom spočíva spomínané zvýšenie platov," reagoval Litva. Ministerstvo sa podľa neho v prepočtoch pomýlilo. "Platy narastú o 2,5 percenta plus hodnostný príplatok 650 korún, a to je všetko." Minister vnútra Vladimír Palko má na rok 2006 k dispozícii 25 miliónov Sk na zvýšenie osobitných príplatkov. "Tieto prostriedky pôjdu na zvýšenie príplatkov pracovníkov špecializovaných útvarov," spresnil Ažaltovič. Litva tvrdí: Chýba nám zvýšenie miezd v ostatných zložkách. Policajní odborári sa obrátili s výzvou aj na NR SR. "Žiadame, aby poslanci už v prvom čítaní zamietli novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov," vysvetlil podpredseda Odborového zväzu polície Marián Magdoško.

Dnes majú policajti aj vojaci pri odchode zo služby po 15 rokoch nárok na výsluhový dôchodok. Po novom musia príslušníci PZ navyše dovŕšiť 50 rokov veku. Z piatich na desať rokov služby sa pre policajtov posunie aj hranica nároku na vyplatenie odchodného. Magdoška tvrdí: Novela výrazne diskriminuje policajtov. Poslanec NR SR Roman Vavrík (SDKÚ) toto opatrenie tiež nepovažuje za veľmi systémové. "Jeho jediným efektom by mohlo byť, že sa podpíše pod absolútnu nestabilitu Policajného zboru," pripája sa predseda výboru Robert Kaliňák (Smer-SD). Aj preto novelu nepodporia. Policajní odborári takisto od poslancov očakávajú zrovnoprávnenie odmeňovania.

Odmeňovanie policajtov v roku 2006
- priemerný plat policajta: 28-tisíc Sk
- priemerný plat vyšetrovateľa vyše 27-tisíc Sk (bez vyšetrovateľov špecializovaných útvarov)
- priemerný plat poriadkového policajta: 22-tisíc Sk
- nástupný plat poriadkového policajta: od takmer 15-tisíc Sk do 18-tisíc Sk
Zdroj: MV SR

Čo majú vojaci, ale nie policajti
- aktivačný príspevok pri nástupe do služby maximálne 300-tisíc Sk
- príspevok na bývanie v priemere 6-tisíc Sk
- príspevok na úpravu bytu pri presťahovaní sa za službou
Zdroj: MO SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:48