TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Maďarič kvôli Dankovi končí v Smere, aj v koalícii. Odišiel už dávno, vyhlásil Fico

25.10.2018, 14:55
Autor:
mahomahoTASRTASR
Marek Maďarič už nechce byť súčasťou koalície Smeru, SNS a Mosta Híd.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Maďarič odchádza zo Smeru-SD aj z vládnej koalície. V parlamente bude pôsobiť ako nezávislý poslanec. Informoval o tom jeho poslanecký asistent Jozef Bednár.

Pozrite si aj archívny rozhovor s Marekom Maďaričom:

Dôvodom je Danko

"Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer–SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany," zdôvodnil svoje rozhodnutie Maďarič.

Orbána si za vzor berie šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko. V nedávnom rozhovore pre denník Nový Čas povedal, že by chcel zabojovať s programom, aký mali Orbán či Kaczynski. "S tvrdým programom centralizácie moci," dodal.

Kaczyńského Danko v rozhovore označil za úžasného a múdreho. Orbán je podľa neho šikovný človek obohacujúci záujmy Maďarov.

Danko hovorí o nedorozumení

Andrej Danko si nemyslí, že on je jediným dôvodom prečo Maďarič z koalície odchádza. Šéf parlamentu sa vyjadril pre Rádiožurnál

Je mi vždy ľúto, keď vznikajú nedorozumenia a nepochopenia. Ja si myslím, že dosť jasne deklarujem pozíciu Slovenska v rámci európskych štruktúr aj v rámci zahraničnej politiky, takže to celkom nechápem,“ hovorí Danko.

Pellegrini sa to dozvedel od novinárov

"Nás toto jeho rozhodnutie vôbec neprekvapuje, pretože Marek Maďarič už dávno odišiel," zhodnotil rozhodnutie Maďariča šéf Smeru-SD Robert Fico s tým, že teraz urobil len formálny akt. 

Podľa Fica koniec Maďariča v koalícii nebude mať žiadny vplyv na fungovanie vládnej väčšiny v parlamente, lebo exminister kultúry buď nebol na hlasovaní alebo hlasoval inak.

"Počujem to prvýkrát. Ak je to naozaj tak, musím si najskôr vypočuť dôvody, až potom to budem komentovať," povedal podpredseda strany Juraj Blanár.

O Maďaričovom odchode podľa svojich slov nevedel ani premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), údajne sa to dozvedel až od novinárov.

"Je mi veľmi ľúto, že sa Marek Maďarič rozhodol odísť zo strany po tom, čo prestal byť ministrom. Ako dobre viete, k jeho rozchodu so stranou Smer-SD došlo pred mesiacmi, dnešné gesto je iba formálnym ukončením. Držím mu palce v jeho ďalšom živote," uviedol pre HN generálny manažér Smeru Viktor Stromček.

Poslanec Smeru Dušan Galis reaguje na odchod Mareka Maďariča veľmi stroho. „Je to jeho problém, nie môj,“ zareagoval pre HN.

Ficovi zostáva 48 poslancov

Strana Smer-SD bude mať po Maďaričovom odchode v poslaneckom klube 48 členov, SNS 15 a Most-Híd 13. Trojkoalícia sa tak bude opierať o tesnú väčšinu 76 hlasov

Maďarič pôsobil v Smere od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom volebného tímu strany a do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany. Strana ho viackrát nominovala do funkcie ministra kultúry.

01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 03 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 08:48