Andrej Danko a Andrej KiskaTASR/D. Veselský
StoryEditor

Masarykov odkaz platí dodnes, tvrdia najvyšší predstavitelia

28.10.2018, 13:33
Autor:
TASRTASR
Prezident SR Andrej Kiska pripomenul aj ďalší Masarykov morálny imperatív, ktorými sa majú riadiť politické elity pri vedení štátu – nebáť sa a nekradnúť.

Odkaz prvého československého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka, že základom demokracie musí byť mravnosť, je univerzálne platný aj pre súčasnosť. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa na tom zhodli najvyšší ústavní činitelia SR.

Prezident SR Andrej Kiska pripomenul aj ďalší Masarykov morálny imperatív, ktorými sa majú riadiť politické elity pri vedení štátu – nebáť sa a nekradnúť.

"Toto platí vždy. Platí to v súčasnosti tak, ako to platilo pred 100 rokmi," uviedol Kiska. Poukázal však i na to, že charakter štátu neformujú len politické elity, ale aj bežní občania svojím postojom a každodennou činnosťou.

"Ak chceme, aby naše Slovensko bolo modernou krajinou, na ktorú budeme všetci hrdí, je to úloha všetkých nás o takúto krajinu zabojovať," upozornil prezident, ktorý si myslí, že toto je aj odkaz zakladateľov prvého československého štátu.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) súhlasí, že Masarykove myšlienky sú nástrojom, ako viesť štát.

"Ak sa ráno zobudíte a nemáte iné ambície, ako pomôcť vyriešiť problémy, s ktorými sa na vás občania obracajú, ak sa nechcete starať o nič iné, len o to, aby ste každý deň o kúsok zlepšili život ľudí, dá sa týmito Masarykovými slovami riadiť a podľa nich žiť," povedal Pellegrini. "Je, samozrejme, na nás, aby sme svojím príkladom ľudí presvedčili o napĺňaní tejto filozofie," dodal.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) apeloval na to, aby v spoločnosti viac rezonovalo uznanie toho, čo Slovensko či Slováci dosiahli.

"Sme niekedy veľmi depresívni, tento národ sa musí aj potešiť, držať spolu v zlomových chvíľach," povedal. Poukázal tiež na to, že výzvou pre spoločnosť je otázka zodpovednosti, hľadania pravdy a služby ľuďom. Je podľa neho dôležité, aby sa zredukoval priestor pre šírenie dezinformácií, poloprávd či neoverených faktov, ktoré ubližujú. Všetci traja najvyšší predstavitelia krajiny si myslia, že v tejto súvislosti je potrebné zvýšiť zodpovednosť za šírenie informácií v digitálnom svete.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:23