StoryEditor

Ten, ktorý prežil. Farkaš začal komunikovať

22.01.2006, 23:00
Najväčšiu leteckú tragédiu v povojnových dejinách prežil iba Martin Farkaš z Popradu. Pri havárii utrpel otras mozgu, viaceré tržné rany po tele i na hlave, stlačenie hrudníka i menšie popáleniny.

Najväčšiu leteckú tragédiu v povojnových dejinách prežil iba Martin Farkaš z Popradu. Pri havárii utrpel otras mozgu, viaceré tržné rany po tele i na hlave, stlačenie hrudníka i menšie popáleniny. Po prevoze na naše územie mu na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach diagnostikovali opuch mozgu. Následne dostal snímač vnútrolebečného tlaku, aby lekári mali ďalší postup opuchnutia mozgu pod pravidelnou kontrolou a mohli monitorovať stav pacienta. Primár Peter Beluš predpokladal, že pacienta budú v umelom spánku udržiavať aj v prvých dňoch tohto týždňa. Už včera sa situácia zlepšila. "Je pri vedomí, komunikuje a cíti sa subjektívne dobre," potvrdil Beluš pre HN včera krátko popoludní. Neurologické vyšetrenie pacienta bolo v nedeľu podľa primára uspokojivé. Aj preto ho odpojili od umelej pľúcnej ventilácie a prebrali z umelého spánku. Jeho kontakt so širším okolí lekári včera popoludní odmietali.
Vedenie armády si sľubuje, že Farkašova výpoveď prispeje k objasneniu posledných chvíľ na palube AN-24 a príčin havárie. Ošetrujúci lekári sú však opatrní. "Na čas tesne pred pádom i po ňom si sotva bude pamätať," vyhlásil šéf Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe Ladislav Šimák. Ten bol prvým zo slovenských lekárov, s ktorými zranený Farkaš po páde lietadla vo štvrtok v noci hovoril. Vojaka v nemocnici navštívila aj jeho manželka, mama a ďalší príbuzní. Michaela Farkašová pre HN povedala, že si cení záujem ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca o zdravotný stav jej manžela. "Verím, že bude mať dobrú starostlivosť." Dodala, že ministerstvo obrany ju upozornilo, aby o prvom telefonickom kontakte s manželom krátko po havárii lietadla, ani o ďalších podrobnostiach s nikým nehovorila. "Na všetky informácie ministerstvo obrany vydalo embargo, takže sa už k ničomu nevyjadrujem," povedala v piatok predpoludním. Ešte vo štvrtok večer však potvrdila, že s manželom hovorila tesne po havárii lietadla. "Chodil okolo horiaceho lietadla, hľadal signál, aby mi mohol zavolať a požiadať o pomoc, potom sa spojenie prerušilo," uviedla pre TASR.
Farkaš slúžil ako finančný dôstojník pri vojenskom útvare v Leviciach. "Do Kosova ho motivovali peniaze na byt. Je absolventom vysokej vojenskej školy v Liptovskom Mikuláši. V Leviciach bývajú s manželkou v podnájme. Je to veľmi dobrý chlapec," povedala pre HN Eva Pitoňáková, teta Martina Farkaša.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémom PPC sú dlhodobé zmluvy 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť polygrafie je v digitalizácii 04 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sebareflexia Tkáčovej jedenástky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:36