TASR/Marko Erd
StoryEditor

Organizátorov protestov vypočúva NAKA. Smer sa bráni: Fico sa o tom dozvedel až z médií

13.11.2018, 09:51
Autor:
pebpebklkl
NAKA koná na základe trestného oznámenia, ktoré podal anonym.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vypočúva organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Dôvodom má byť trestné oznámenie, ktoré na nich podal anonym. V ňom tvrdí, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Informoval o tom Denník N.

Na výsluchu už mali byť hlavné tváre protestov - Karolína Farská, Juraj Šeliga a Katarína Nagy Pazmány. Nasledovať by mali ďalší. Vyšetrovateľ mal od organizátorov protestov okrem iného žiadať výpisy z ich súkromných účtov.

Takto Fico v marci naznačoval, že George Soros riadi aj prezidenta Kisku:

Vyšetrovateľovi sa do toho nechcelo

​Samotnému vyšetrovateľovi sa zrejme do celej akcie nechcelo. „Vyšetrovateľ nám povedal, že on by to hodil do koša, ale na príkaz riaditeľa NAKA musí konať,“ citoval Denník N Šeligu.

Tieto slová však polícia vo svojom oficiálnom stanovisku popiera. "Zverejnené informácie o údajnom vyjadrení vyšetrovateľa, že ,,celú vec by som hodil do koša“ považuje dotknutý policajt za vymyslené. Nikdy sa takto nevyjadril a svoj postup v uvedenej veci realizuje ako procesne samostatný."

"Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť, v rámci svojich zákonných možností si dám zistiť bližšie informácie. Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný," povedal policajný prezident Milan Lučanský.

Šéfom NAKA je Peter Hraško, človek blízky bývalému prezidentovi policajného zboru Tiborovi Gašparovi ako aj Robertovi Kaliňákovi.

O tom, že za protestmi, ktoré vyvolala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal stáť finančník George Soros, hovoril ešte na jar expremiér Robert Fico. Podľa neho mal protesty financovať.

Smer reaguje

Fico neskôr Sorosa spájal aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý to popieral.

Na vypočúvanie reagoval aj vládny Smer. Strana sa "ostro ohradzuje proti dezinterpretácií vyjadrení predsedu strany Roberta Fica pre české médiá týkajúce sa organizátorov protestov Za slušné Slovensko." 

"Štátne orgány nerobili voči nim žiadne aktívne kroky. O aktuálnom vypočúvaní organizátorov sme sa dozvedeli len z dnešných médií. Predseda strany Robert Fico si stojí za svojimi slovami, ktoré o pozadí protestov povedal nielen pre české médiá," píše sa ďalej v stanovisku strany Smer.

Sorosa vytiahol Fico

Pre reči o Sorosovi a o tom, že by mal na Slovensku organizovať štátny prevrat, na jar takmer padla vláda. Ficove vyjadrenia boli neprípustné pre koaličný Most-Híd. Ten sa napokon uspokojil s tým, že Fico skončil ako premiér.

Šéf Smeru "tému Soros" nedávno vytiahol opäť. O Sorosovi a organizátoroch protestov hovoril pre český portál Echo24.cz. 

„Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros," povedal Fico s tým, že všetko zverejní a potom bude jasné, kto si objednal vraždu Jána Kuciaka. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-13 11:35:24 - Feat.: - Title: Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:33