Facebook/ Naše Karpaty
StoryEditor

Lesy SR sa bránia kritike za ťažbu v Bratislave. Išlo o nevyhnutnú ťažbu, tvrdia

22.11.2018, 14:35
Autor:
TASRTASR
Na ťažbu v v lesoch v okolí Bratislavy sa sťažovali viaceré mestské časti.

Štátny podnik Lesy SR odmieta tvrdenia starostov bratislavských mestských častí Karlova Ves, Devín a Dúbravka o tom, že v lesoch v okolí Bratislavy rúbe 100-ročné vzácne a zdravé duby. Deklaruje, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby.

Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie. Reagoval tak na slová starostov, ktorí vo štvrtok upozornili, že podnik Lesy SR porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave.

V posledných dňoch bol podľa Lesov SR realizovaný iba obmedzený, nevyhnutný zásah, nazývaný obnovná ťažba. Realizoval sa na obmedzenom území a je už ukončený.

Nevyhnutná starostlivosť o les

"Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie," povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník. 

Na účely hľadania ďalšieho postupu vo využívaní lesov v okolí Bratislavy bola zriadená pracovná skupina, v ktorej sú zastúpení zástupcovia občianskeho združenia Naše Karpaty, Lesov SR, Bratislavského samosprávneho kraja, Štátnej ochrany prírody, hlavného mesta, ako aj Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. V súčasnosti bolo zadané vypracovanie štúdie, ktorú pripravujú experti z Technickej univerzity vo Zvolene.

Čakajú na štúdiu

Tá má posúdiť dosahy realizácie opatrení programu starostlivosti o lesy na zabezpečenie rekreačnej funkcie lesov. "Predpokladáme, že po vypracovaní štúdie by sa z hospodárskych lesov mali stať lesy osobitného určenia, dokonca s viacerými bezzásahovými zónami," povedal Michal Feik z MPRV SR.

Ťažba dreva v lesoch v Bratislave a jej blízkom okolí je podľa neho pozastavená, až kým nebude vypracovaná štúdia. Výnimku v ťažbe však podľa neho tvoria sanácie chorôb a škodcov.

Les má slúžiť na rekreáciu

Mesto Bratislava  uviedlo, že v spolupráci s vládou aj odborníkmi dlhodobo hľadá spôsoby, ako zvýšiť ochranu prírodného bohatstva na jeho území a v blízkom okolí Bratislavy. "V 21. storočí les v okolí mesta už nesmie plniť hospodársku funkciu, ale oddychovú a rekreačnú," uviedol magistrát.

Podnik Lesy SR obhospodaruje lesné pozemky v bezprostrednej blízkosti intravilánu Bratislavy, ktoré sú aktívne využívané verejnosťou na voľnočasové aktivity. Ide najmä o lesy v lokalite Devínska Kobyla a Vydrica.

Lesy SR tvrdia, že spôsob, akým sa tieto lesy obhospodarujú, je plne v súlade s Programom starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla na obdobie rokov 2018 - 2047, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody. 

Starostovia bratislavských mestských častí Karlova Ves - Dana Čahojová, Devín - Ľubica Kolková, a Dúbravka - Martin Zaťovič, upozornili, že od októbra prebieha ťažba v lesoch v okolí Devínskej Kobyly a lesníci v týchto dňoch začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách. Starostovia tvrdia, že Lesy SR rúbu viac ako 100-ročné vzácne a zdravé duby nad Karlovou Vsou pri turistickom chodníku v katastri Devína.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:50