StoryEditor

Chcete kandidovať? Strany si cenia lojalitu

02.03.2006, 23:00

Lojalita k politickej strane. Toto kritérium bude zohrávať kľúčovú úlohu pri zostavovaní kandidátok pre júnové predčasné voľby. Strany práve v týchto dňoch finišujú s ich prípravou. Definitívne verzie musia mať hotové do 19. marca. Viaceré politické subjekty síce deklarovali, že sú pripravené ponúknuť miesta na kandidátkach aj nezávislým odborníkom, no realita bude pravdepodobne iná. "Prioritu určite budú mať naši straníci," signalizuje podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška. Šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos dodal, že účasť nezávislých osobností komplikuje krátkosť času. "Predčasné voľby niektoré procesy urýchlili." Aj v KDH sa zatvárajú dvere pred predstaviteľmi Občianskej konzervatívnej strany. "Definitívne o tom rozhodne až republiková rada, ale je to skôr nepravdepodobné," hovorí ústredný tajomník KDH Pavol Abrhan.
Nezávislí kandidáti sú pre dlhoročných členov nežiaducou konkurenciou, vysvetľuje politológ Peter Horváth. "Mnohí z nich totiž vstupovali do strany práve s vidinou zisku poslaneckého mandátu."

Agenti a starostovia...
Naopak, ďalšie kritériá už také jasné nie sú. Iba SMK vopred avizovala, že nepustí do hry agentov a spolupracovníkov ŠtB, KDH zase "odstavilo" súčasných primátorov a starostov. "Vyžadujeme poslaneckú prácu na plný úväzok," prízvukuje Abrhan. Výnimky sú ochotní tolerovať len pri lekároch alebo pedagógoch. Ostatné stany zostávajú vo všeobecnej rovine: na kandidátke by mali byť profesionáli zo všetkých slovenských regiónov. "Do úvahy určite budeme brať ešte aj vek a pohlavie, aby sa nám nestalo, že nás v parlamente budú zastupovať iba muži," poznamenal podpredseda Smeru-sociálnej demokracie Dušan Čaplovič.

Stranícke kľúče
Riziko zákulisných dohôd a obchodov pri výbere kandidátov chcú niektoré subjekty eliminovať vopred dohodnutými mechanizmami výberu. Na kandidátke KDH majú isté popredné miesta predseda, podpredsedovia a šéf poslaneckého klubu. Za nimi budú nasledovať krajskí lídri a kandidát mládežníckej organizácie. V ĽS-HZDS majú zatiaľ podľa Vetešku istotu len predseda a podpredsedovia strany, ktorí obsadia prvé tri miesta. Na ďalších miestach budú zástupcovia jednotlivých regiónov podľa úspešnosti v predchádzajúcich parlamentných voľbách. Najviac nominantov tak bude mať Trenčiansky, najmenej Bratislavský kraj. SDKÚ bude mať na prvých piatich miestach kandidátov prezídia strany. Nasledovať budú nominanti prezídia a kandidáti regiónov.
Politológ prízvukuje, že výber je nastavený tak, aby rozhodujúce slovo mala vždy stranícka centrála. "Bola by to politická samovražda, keby predsedovia strán nechali zostavovanie kandidátok len na vôli členskej základne," skonštatoval Horváth.

Kto bude mať v stranách definitívne slovo:
-- Ústredná rada SDKÚ (vedenie strany, šéfovia krajov, poslanci, ministri a štátni tajomníci, šéfovia krajov, predsedovia združení a programových platforiem)
-- Republiková rada KDH (vedenie strany, zástupcovia okresných organizácií, poslanecký klub)
-- SMK: Republiková rada (vedenie strany, zástupcovia okresných organizácií, poslanecký klub)
-- ĽS-HZDS: Nominačný snem (vedenie strany, zástupcovia regiónov, poslanecký klub)
-- Predsedníctvo Smeru-SD (vedenie strany, generálny manažér a 24 členov predsedníctva)
Pozn. hn: Vedenie strany tvoria predseda a podpredsedovia

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:17