TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Najvhodnejším kandidátom na policajného prezidenta je zatiaľ Hamran, tvrdí Mikulec

10.01.2022, 12:07
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra si na základe novely schválenej koncom minulého roka môže vyberať prezidenta policajného zboru i riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sám. Obe pozície sú v súčasnosti neobsadené.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) chce pri výbere nového policajného prezidenta zohľadňovať najmä jeho schopnosť manažovať Policajný zbor (PZ) tak, aby sa zvýšila jeho dôveryhodnosť.

Za dosiaľ najvhodnejšieho kandidáta z tohto hľadiska považuje Štefana Hamrana, ktorý je v súčasnosti vo funkcii dočasne. Ako však upozornil v rozhovore pre TASR, posudzovať bude širšie spektrum schopností.

Väčšie kompetencie

Minister vnútra si na základe novely schválenej koncom minulého roka môže vyberať prezidenta policajného zboru i riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sám. Obe pozície sú v súčasnosti neobsadené.

Mikulec chce výber funkcionárov veľmi citlivo zvážiť. "Toto rozhodnutie musí byť akceptovateľné predovšetkým z pohľadu profesionality, osobnostných charakteristík, ako aj všetkých podstatných spoločenských uhlov. Preto pri tomto rozhodnutí nechcem postupovať unáhlene a byť v časovom strese," uviedol minister.

Mikulec o Hamranovi

Hamran podľa Mikulca dokáže motivovať policajtov a rovnako tak dokáže vzbudzovať dôveru aj zo strany občanov.

"Z tohto uhla pohľadu je doposiaľ najvhodnejším kandidátom na vymenovanie za prezidenta policajného zboru, ale ako som už uviedol, pri svojom rozhodovaní budem hodnotiť aj oveľa širšie spektrum schopností. Ak budem presvedčený, že spĺňa všetky mnou vytýčené predpoklady, vymenujem ho," povedal minister.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka, stoličku dočasne obsadil Hamran. Úrad inšpekčnej služby po odvolaní Adriána Szabóa na základe dočasného poverenia vedie Peter Scholtz, ktorý momentálne čerpá riadnu dovolenku. Zastupuje ho Robert Miko.

Podľa nového znenia zákona minister predloží kandidáta na funkciu policajného prezidenta alebo riaditeľa ÚIS Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť na verejné vypočutie. Vypočutie má mať iba konzultačný charakter, jeho závery nebudú pre ministra záväzné.

Následne minister vymenuje policajného prezidenta alebo predloží návrh na riaditeľa inšpekcie na vymenovanie vládou. Výberové konania na obsadenie funkcie vyhlásené v uplynulom roku rezort po nadobudnutí účinnosti zákona zrušil.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-01-05 08:55:44 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok od nástupu len napĺňa pomstu voči vyšetrovateľom, tvrdí exminister Mikulec 05 - Modified: 2023-12-15 15:29:54 - Feat.: - Title: Mikulec: Fico láme zákon cez koleno. Verím, že hrany diamantov sa obrúsia s spojíme sa aj pri protestoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:08