Facebook/Greenpeace Slovensko
StoryEditor

Aktivisti z Greenpeace ostávajú vo väzbe. Hrozí im niekoľkoročné väzenie

02.12.2018, 10:17
Autor:
ČTKČTK
Právni zástupcovia obvinených podali proti rozhodnutiu súdu prvej inštancie sťažnosť.

Okresný súd v Prievidzi dnes uvalil väzbu na aktivistov ekologickej organizácie Greenpeace, ktorí v stredu na protest proti ťažbe uhlia vyliezli na ťažobnú vežu bane Nováky. Polícia 12 aktivistov, medzi nimi aj dvoch českých občanov, po proteste obvinila.

Právni zástupcovia obvinených podali proti rozhodnutiu súdu prvej inštancie sťažnosť. Kvôli pochybnostiam ohľadom nestranného postupu justičných orgánov tiež vzniesli námietku zaujatosti.

"V doterajšom konaní nebolo dostatočne zohľadnené, že postupom obvinených aktivistov došlo k nenásilnému výkonu ich ústavného práva na slobodu prejavu, ktorým neohrozili život a zdravie iných ľudí," uviedol právnik Lukáš Opett.

Greenpeace verdikt súdu kritizoval. "Považujeme rozhodnutie súdu za bezprecedentné. Aktivisti nie sú zločinci, ktorí by mali byť stíhaní väzobne. Pokojne a nenásilne sa postavili proti ťažobnej firme HBP, ktorá desaťročia predstavuje záťaž pre región a Slovensko," uviedla riaditeľka slovenskej pobočky Greenpeace Ivana Kohutková.

Aktivisti počas protestu na veži spomínanej bane vyvesili transparent proti ťažbe uhlia a upozornili na znečistenie prírody a ohrozenie zdravia ľudí. Polícia ich obvinila z poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia, za čo v prípade preukázania viny hrozí niekoľkoročné väzenie.

Baňa v Novákoch prevádzkuje súkromná spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktorá hnedé uhlie dodáva aj do tepelnej elektrárne Nováky a ktorá na ťažbu uhlia na energetické účely dostáva dotácie.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga v novembri povedal, že Bratislava plánuje v roku 2023 ukončiť poskytovanie spomínaných dotácií, ktoré platia odberatelia elektrickej energie v cenách elektriny.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-03-06 13:33:25 - Feat.: - Title: Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta 04 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva 05 - Modified: 2024-02-09 12:29:10 - Feat.: - Title: Vzduch v Bratislave je veľkým rizikom pre zdravie obyvateľov, upozorňujú aktivisti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:04