Národná rada Slovenskej republiky
StoryEditor

Kollár prijal českého premiéra Fialu, diskutovali aj o pandémii

11.01.2022, 18:44
Autor:
TASRTASR
Jednou z tém bilaterálneho rokovania bola aj pandemická situácia.

Bilaterálne vzťahy Slovenska a Českej republiky, súčasná pandemická situácia či ekonomické problémy boli témami stretnutia predsedu Národnej rady Borisa Kollára a českého predsedu vlády Petra Fialu.

Na rokovaní sa zúčastnila aj poslankyňa Národnej rady Monika Kozelová, ktorá je zároveň predsedníčkou parlamentnej skupiny priateľstva s Českou republikou. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie Národnej rady.

"Obdivujem Slovensko a moja návšteva len potvrdzuje naše dobré a priateľské vzťahy," povedal český predseda vlády, pričom vyzdvihol vysokú úroveň medziparlamentnej spolupráce.

Predseda parlamentu doplnil, že si veľmi váži nadštandardné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou. "Česi a Slováci majú spoločnú históriu a naše rodinné prepojenia sú viditeľné vo všetkých aspektoch aj v súčasnosti," dodal šéf slovenského parlamentu.

Jednou z tém bilaterálneho rokovania bola aj pandemická situácia. "V našej krajine sa snažíme obmedzovať zahraničné pracovné cesty, ako aj osobné kontakty medzi ľuďmi," uviedol český premiér. Obaja ústavní činitelia sa zhodli, že prvotný šok z pandémie odznel, ale spoločnosť je zo situácie unavená.

"Náš národ je ubolený. Gastrosegment, cestovný ruch a podnikatelia trpia. A je možné, že nás čakajú ešte väčšie problémy, ako napríklad rast cien hypoték či úverov. Pozitívum vidím aspoň v tom, že nám výrazne nestúpla miera nezamestnanosti," vysvetlil Kollár.

Časť rokovania venovali aj diskusii o ekonomických problémoch, ktoré trápia obe krajiny. Vyslovili znepokojenie nad zvyšovaním cien energií, infláciou či dosahoch pandémie nového koronavírusu na podnikateľov.

"Vidím problém aj v malých obciach, pretože sa tu výrazne znižuje kvalita života. Chceme bojovať aj proti inflácii, aj keď to nebude jednoduché," povedal Fiala. Podobné obavy má aj šéf slovenského parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:05