Flickr/Dave Haygarth
StoryEditor

Osýpky sú v okrese Trebišov na vzostupe. Celkovo bolo zistených 17 nových prípadov

24.12.2018, 16:41
Autor:
TASRTASR
Ochorenie sa vyskytuje v prostredí nízkeho hygienického štandardu bývania, ako aj v štandardnej hygienickej úrovni.

Za ostatný týždeň došlo v okrese Trebišov k významnému vzostupu chorobnosti na osýpky. Celkovo bolo zistených 17 nových ochorení, z toho osem prípadov sa vyskytlo u detí vo veku do 15 mesiacov.

Celkovo bolo v epidémii 23. decembra hlásených 89 potvrdených a pravdepodobných ochorení na osýpky. TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trebišove nariadil v tejto súvislosti viaceré opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu osýpok," uviedla Račková s tým, že okrem iného boli nariadené lekársky dohľad a mimoriadne očkovanie proti osýpkam u detí do 15 mesiacov veku s pobytom v meste Trebišov, ako aj u detí do 11 rokov s pobytom v obci Veľká Tŕňa.

Podľa jej slov sa ochorenie vyskytuje v prostredí nízkeho hygienického štandardu bývania, ako aj v štandardnej hygienickej úrovni. Aktívne ohniská nákazy sú v meste Trebišov a v obciach Sečovce, Parchovany, Hrčeľ, Veľká Tŕňa, Egreš, Kravany, Zemplínska Teplica a Bačkov.

Ako ďalej uviedla, hygienici neustále, aj počas vianočných sviatkov, monitorujú výskyt ochorení na osýpky a vykonávajú epidemiologický dohľad.

"V súvislosti s nárastom chorobnosti v epidémii osýpok v okrese Trebišov odporúčame obmedziť návštevy s deťmi do veku 15 mesiacov, ako aj u tehotných žien, ktoré nie sú očkované alebo majú neúplné očkovanie proti osýpkam. Týmto vnímavým osobám v prípade zdravotných ťažkostí, ktoré si vyžadujú návštevu pohotovosti, odporúčame najprv využiť telefonickú konzultáciu s lekárom pohotovosti," vysvetlila Račková.

Pred návštevou pohotovostnej služby detí a dospelých bez očkovania proti osýpkam alebo s neúplným očkovaním hygienici odporúčajú zdravotné ťažkosti spojené najmä s horúčkou, zápalom spojiviek, vyrážkou vopred telefonicky konzultovať s lekárom pohotovosti.

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva a neúplne očkovanými. Vstupnou bránou sú spojivky a respiračné sliznice. Ochorenie prebieha v dvoch štádiách. Prvé štádium trvá tri až štyri dni, objavuje sa výstup teploty, nádcha, kašeľ a zápal spojiviek.

Exantémové štádium sa začína druhým výstupom teploty, objavením sa vyrážky (exantému) za ušami a v zátylku, ktorá sa šíri na tvár, trup a končatiny. Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie.

01 - Modified: 2024-04-10 09:58:25 - Feat.: - Title: Ozbrojené sily upozorňujú na plánovaný presun tankov Leopard v okolí Trebišova 02 - Modified: 2024-03-15 10:02:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Čo treba vedieť a ako sa chrániť 03 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 04 - Modified: 2024-02-27 14:12:24 - Feat.: - Title: Počet prípadov osýpok stúpa a vakcínu mnohí odmietajú. Ohrozené sú najmä deti 05 - Modified: 2024-01-23 17:34:00 - Feat.: - Title: Výskyt osýpok v Európe stúpol takmer tridsaťnásobne. Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva k očkovaniu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:54