Ministerka zdravotníctva Andrea KalavskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Spor lekárov s poisťovňou je stále na bode mrazu

27.12.2018, 12:47
Ministerka Kalavská zopakovala, že nemôže a nebude vstupovať do rokovania o zmluvných podmienkach medzi poisťovňou a poskytovateľmi.

Ani posledný týždeň roka neuzavrel spor medzi najväčšou zdravotnou poisťovňou a najpočetnejším zástupcom ambulancií. Asi osemsto členov Zväzu ambulantných poskytovateľov zrejme do nového roka vstúpi bez zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Argumenty oboch strán si vypočula aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. „Prosím všetkých ambulantných poskytovateľov, ktorí tieto zmluvy nepodpísali, aby ich podpísali a venovali sa pacientom, a nenechávali sa zneužívať na pozičné boje jednotlivých indivíduí,“ apelovala po spoločnom stretnutí. Na prípadnú neochotu ustúpiť z požiadaviek by pacient doplatil zníženým komfortom a neplánovanými výdavkami.

Hrozba pokút a súdov
Spor môže mať podľa predsedníčky správnej rady ZAP Soni Ostrovskej viaceré dopady. „Poprvé nespokojnosť pacientov a ich odchod do iných zdravotných poisťovní. Podruhé, zákonom stanovené sankcie za porušenie povinnosti poisťovne zabezpečiť minimálnu verejnú sieť poskytovateľov,“ vyrátava poukazujúc na fakt, že bez zmlúv môže poisťovňa čeliť pokute vo výške viac než 165 tisíc eur, či dokonca odobratiu licencie.

Sankcie však hrozia aj všeobecným lekárom, samosprávny kraj udeľujúci povolenie ich môže trestať viac než trojtisícovou pokutou. Vylúčená nie je ani súdna dohra, "žalobu sme zatiaľ nepodali, ale máme ju nachystanú,“ avizovala ešte minulý týždeň riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Obe strany sa podľa nej zhodli, že zmluvy sú „podpísateľné“ a požiadavku na doplatenie platieb za dobu vyjednávania odmieta, „spätný doplatok by bol v rozpore so zákonom, ako štatutár niečo také nemôžem podpísať“.

01 - Modified: 2024-04-10 14:56:30 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Vymenovala ho Dolinková 02 - Modified: 2024-01-19 10:19:10 - Feat.: - Title: Legislatívu súvisiacu s vystavovaním ePN treba podľa ministerky novelizovať 03 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS 04 - Modified: 2024-01-04 10:22:24 - Feat.: - Title: Chronicky podfinancované zdravotníctvo zápasí s čoraz väčším nedostatkom, tvrdia ambulancie 05 - Modified: 2023-12-18 18:33:57 - Feat.: - Title: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou schválil navrhovaných kandidátov do predsedníctva VšZP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:25