Predsedníčka najvyššieho súdu Daniela ŠvecováTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kto kandiduje za ústavných sudcov: doteraz sa prihlásilo už 24 mien

04.01.2019, 16:24
Autor:
TASRTASR
Kandidátkou na ústavnú sudkyňu je aj predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

Do piatku prijal Ústavnoprávny výbor Národnej rady 34 návrhov kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Niekoľko mien sa v nich objavilo viackrát, kandidátov je teda v konečnom dôsledku 24. Informoval o tom predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Medzi kandidátov pribudol ešte vo štvrtok (3. 1.) Michal Matulník, v piatok výbor prijal 16 návrhov. Kandidátmi sa tak stali Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek a Radoslav Procházka. Zvyšné návrhy sa týkali už známych kandidátov.

​Procházku za kandidáta navrhol exminister kultúry za Smer-SD a v súčasnosti nezaradený poslanec NR SR Marek Maďarič. V piatok posielali návrhy aj ďalší poslanci. Eduard Adamčík (Most-Híd) navrhol Pitoňákovú a Rastislav Schlosár (ĽSNS) Hrádeka.

Kandidátkou na ústavnú sudkyňu je aj predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave, rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici aj dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Ona sama za ústavného sudcu navrhla ešte pred Vianocami Libora Duľu, v piatok aj Trubana.

Ďalšími navrhnutými kandidátmi sú Peter Kresák, Ján Šikuta, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk.

Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené výboru najneskôr do pondelka 7. januára, zverejniť sa totiž majú 15 dní pred jeho zasadnutím. Madej vo štvrtok avizoval, že v pondelok (7. 1.) očakáva ďalších 11 návrhov od jednej inštitúcie.

​Schôdza ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára. Poslanci vyberú 18 potenciálnych sudcov. Na rad potom príde prezident, ktorý z nich vyberie deväť nových sudcov.

01 - Modified: 2021-11-10 17:08:53 - Feat.: - Title: Časť zákona o spotrebnej dani je protiústavná, rozhodol súd. Pred tromi rokmi sa naň obrátil Heger 02 - Modified: 2021-07-27 21:39:31 - Feat.: - Title: Ústavný súd zrušil výhody pre očkovaných jednou dávkou. Karanténe sa nevyhnú 03 - Modified: 2021-07-11 08:46:25 - Feat.: - Title: Kritika na Čaputovú kvôli referendu. K opozícii sa pridal aj Matovič 04 - Modified: 2021-07-07 14:11:58 - Feat.: - Title: Referendum o predčasných voľbách nebude. Otázka nie je v súlade s Ústavou, rozhodol Ústavný súd 05 - Modified: 2021-05-27 10:03:55 - Feat.: - Title: Máme desiatich nových sudcov všeobecných súdov, do funkcie ich vymenovala hlava štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:30