StoryEditor

Každý tretí pár sa rozpadne

04.01.2007, 23:00
Rozvodovosť napriek poklesu sobášnosti stúpa. Každé tretie manželstvo sa skončí rozvodom - na sto sobášov pripadá podľa štatistík Výskumného demografického centra 36 rozvodov.

Rozvodovosť napriek poklesu sobášnosti stúpa. Každé tretie manželstvo sa skončí rozvodom - na sto sobášov pripadá podľa štatistík Výskumného demografického centra 36 rozvodov. Aktívnejšie v tomto smere sú ženy, ktoré podávajú návrh na rozvod dvakrát častejšie ako muži.
Prečo sa rozpadá čoraz viac manželstiev? "Pracovné vypätie, častejšie konflikty, tolerancia spoločnosti, legislatívna dostupnosť, nižší vplyv náboženstva," hovorí demograf Boris Vaňo. Klesá iba podiel rozvádzajúcich sa párov s maloletými deťmi.
Nevera i alkohol
Rozdiely medzi regiónmi sú pritom veľké. Najviac rozvodov je podľa Vaňa v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici či na južnom a západnom Slovensku. "Anonymita mestského života rozvod uľahčuje." Naopak, najnižšia rozvodovosť je na severnom a východnom Slovensku. Podľa Vaňa sa pod to podpisuje aj vplyv náboženstva a tradícií. "Na dedine sa všetci poznajú, zainteresovaná je široká rodina i okolie."
Názorové, povahové a záujmové rozdiely - to sú príčiny, ktoré manželia pri rozvodoch uvádzajú najčastejšie. "Celkom to neplatí, manželia totiž neradi hovoria o skutočných dôvodoch," upozorňuje Vaňo. K častým dôvodom patrí nevera jedného z partnerov a alkoholizmus.
Obeť? Dieťa
Psychológovia varujú - rozvodom najviac trpia deti. "Rozpad manželstva vnímajú často ako stratu jedného z rodičov," hovorí psychologička Eva Smiková. Výsledkom bývajú zlé sny, bolesti hlavy či brucha, u menších detí pomočovanie. "Niektorým školákom sa zhorší prospech, môžu začať chodiť poza školu, v horších prípadoch napríklad šikanovať spolužiakov." Rozvod je aj častým dôvodom telefonátov detí na linky pomoci. "Cítia vinu a nedokážu sa s tým vyrovnať," upozorňuje psychologička Mirina Hochelová z Detskej linky UNICEF. Podiel na tom majú podľa nej aj samotní rodičia. "Najhoršie je, ak sa dieťa stane prostriedkom vydierania partnera a dokazovania si moci."
Rozvod dohodou
Rozvodom sa končí u našich západných susedov takmer polovica manželstiev. "Každoročne sa ich rozpadne približne 30-tisíc," hovorí Jana Bondyová z Českého štatistického úradu. Rozvodová legislatíva je však liberálnejšia ako na Slovensku. "Ak existuje dohoda o deťoch a majetku, odpadá možnosť značného dokazovania," hovorí slovenský sudca Dušan Čimo. Zjednodušiť rozvody chce člen parlamentného sociálneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), ktorý sa o to neúspešne pokúsil už v minulom volebnom období. "Ak sa manželia dohodnú, štát by im nemal vytvárať žiadne administratívne prekážky." Naopak, opozičné KDH chce manželstvo chrániť ústavným zákonom - Július Brocka pripúšťa, že sú situácie, keď je rozchod tým lepším riešením. "Uľahčovať rozvody však považujem za zvrátené a choré."

Vybavené návrhy na rozvod
2004 - 13 857
2005 - 14 346
január - september 2006 - 10 806
Rozvedené manželstvá
2004 - 10 889
2005 - 11 553
január - september 2006 - 9 780
Zdroj: MS SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:58