"Ten Kočner, ktorý sa stretával so Sulíkom. Tak títo dvaja tu spriadali konšpirácie, ako viete, že ich kontakt nestál nič? Ako to viete? Nemáte dôkazy, ani my, tak sa poďme takto obviňovať. Marián Kočner, to je symbol SaS. To je najväčší predstaviteľ SaS spoločne so Sulíkom," povedal poslanec Smeru Ľuboš Blaha, ktorý vytiahol v parlamente kauzu Sasanka.TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Nečakane ostrá reakcia rezortu diplomacie: Blaha píše bludy, stratégiu neplatil Soros

08.01.2019, 15:42
Autor:
klkl
Poslanec vládneho Smeru v statuse spochybnil bezpečnostnú a obrannú stratégiu rezortu diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí nečakane reagovalo na príspevok poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorý uverejnil na Facebooku k otvorenému listu, ktorého signatári vyzývajú na prijatie bezpečnostnej a obrannej stratégie z jeho dielne.

Blaha vo svojom statuse označil podpísaných za "amerických agentov" a kritizoval aj príslušnosť Slovenska v Severoatlantickej aliancii, ktorú otvorený list hodnotí ako kľúčovú pre našu bezpečnosť. Blaha rovnako tvrdí, že bezpečnostnú stratégiu napísal americký think-tank.

Status Ľuboša Blahu: 

"Bezpečnostnú stratégiu SR dal podľa všetkého dokopy Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec SR pri NATO a aktuálne zamestnanec amerického think-tanku Carnegie Endowment, ktorý je financovaný americkou vládou a nadnárodnými korporáciami," napísal Blaha.

Ministerstvo sa voči poslancovým tvrdeniam pomerne ostro ohradilo. "Jej prípravu nefinancoval George Soros, nedali sme ju vypracovať žiadnej zahraničnej mimovládnej organizácii. Tvrdenia o jej vypracovaní cudzími mimovládnymi organizáciami možno smelo a jednoznačne označiť za bludy," píše vo svojom stanovisku rezort diplomacie s tým, že si uvedomujú, že to nie je zrovna diplomatický jazyk. 

Celé stanovisku ministerstva zahraničia: 

Rezort pod vedením Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) zároveň konštatuje, že niektoré Blahove tvrdenia je ťažké hodnotiť, lebo "sú evidentne písané veľmi emotívne a založené na veľmi špecifickom svetonázore, ktorý pán poslanec reprezentuje."

Ministerstvo zároveň Blahovi pripomenulo, že mal možnosť stratégiu pripomienkovať, no nevyužil to. "S poslancami sme o znení Bezpečnostnej stratégie SR diskutovali na samostatnom pracovnom rokovaní. Je nám ľúto, že pán poslanec sa na tomto stretnutí nezúčastnil. Možno by svoju prítomnosť využil na vysvetlenie a pripomenutie svojich pripomienok," píše v stanovisku.  

Rezort vo svojej reakcii zároveň Blahu nepriamo obvinil z toho, že šíri klamstvá. "Je nám ľúto, že aj pán poslanec Blaha sa pridal k šíreniu neprávd, poloprávd a poprekrúcaných faktov o príprave a obsahu Bezpečnostnej stratégie," píše. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:18