TASR/AP
StoryEditor

V Žilinskom kraji vyhlásilo mimoriadnu situáciu pre sneh už 30 obcí, Gajdoš povolal armádu

15.01.2019, 11:15
Autor:
TASRTASR
Problémy v obciach spôsobuje najmä opätovné sneženie a padanie snehu zo striech.

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou bola v utorok napoludnie v Žilinskom kraji v jednom meste a 29 obciach. TASR o tom v pondelok informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V kraji je momentálne mimoriadna situácia v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Podvysoká, Skalité, Makov, Radôstka, Stará Bystrica, Nová Bystrica, Klokočov, Olešná, Korňa, Staškov.

V okrese Žilina v obciach Belá, Lysica, Terchová a Lutiše. V okrese Dolný Kubín v obciach Zázrivá, Pribiš a Pucov. V okrese Námestovo v obciach Beňadovo, Sihelné, Zákamenné, Novoť, Mútne, Oravské Veselé, Klin, Oravská Lesná, Rabčice, Oravská Polhora a Rabča. V okrese Kysucké Nové Mesto v obci Ochodnica.

Sneh padá zo striech na cesty

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia okresného úradu bolo v pondelok (14.1.) spoločným menovateľom situácie v obciach najmä opätovné sneženie a padanie snehu zo striech.

"V niektorých obciach bolo po spadnutí snehu zo striech na ceste okamžite meter snehu a cesta bola neprejazdná. V niektorých obciach zistili, že keď sa snažili sneh len odhŕňať a neodvážali ho, po opätovnom snežení ho už nebude kde odhŕňať, lebo sa vytvorili mantinely. Komunikácie by mali byť priechodné minimálne pre jedno auto. Preto odstraňujú sneh, aby vytvorili miesta na vyhýbanie áut. Tak musia začať odvážať sneh aj tam, kde ho predchádzajúce dni neodvážali," vysvetlil Hollý.

V utorok má byť podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) oblačno až zamračené. Postupne sa na mnohých miestach očakáva sneženie, v Žilinskom kraji aj výdatné.

Miestami sa môže vyskytnúť aj tvorba snehových jazykov alebo závejov, uvádza SHMÚ.

Minister obrany vyčlenil techniku a vojakov

Vojaci sú pripravení pomôcť obciam pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) nariadil náčelníkovi Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Danielovi Zmekovi vyčleniť techniku a vojakov na pomoc obciam na severnom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Vojaci sú pripravení na základe výsledkov zasadnutia krízových štábov a ich požiadaviek pomôcť obyvateľom Slovenska a potvrdiť tak, že sú tu pre občanov 24 hodín denne sedem dní v týždni," ozrejmila hovorkyňa. Doplnila, že na základe nariadenia sa budú zástupcovia OS SR zúčastňovať aj zasadnutí krízových štábov, aby mohli bezprostredne zabezpečiť všetky požiadavky.

01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-03-27 09:25:46 - Feat.: - Title: Liptovský Mikuláš odvolal mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásil pre výskyt medveďa 03 - Modified: 2024-03-21 14:31:00 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu. Šutaj Eštok hovorí o ochrane ľudí v mestách pred medveďmi 04 - Modified: 2024-03-20 11:09:42 - Feat.: - Title: Vo viacerých lokalitách by mohli pre medveďa vyhlásiť mimoriadnu situáciu, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-03-17 18:00:01 - Feat.: - Title: Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo kvôli medveďovi mimoriadnu situáciu. Chcú ho eliminovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:06