Je to škoda, že Jozef Mihál odišiel, čo k tomu viac povedať. Mal nezhody s Richardom Sulíkom, to je známe, uchádzal sa o to, aby bol predsedom strany, skrátka mal vyhranejší postoj k Sulíkovi a horšie toleroval jeho špecifiká. Menej videl jeho prednosti. Každý sme nejaký a úlohu tam zohrala aj osobná ambícia. Sulík je obrovská osobnosť, Mihál je tiež osobnosť, ale nie toho istého rangu. Ja za seba môžem povedať, že zostávam a veľká väčšina zdieľa môj názor. Sú tam aj mená ktoré lavírujú a majú vyhranený názor voči Sulíkovi, ale podľa mňa sú nerozvážni.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Voľba ústavných sudcov by mala byť verejná. Občania majú právo vedieť, ako hlasujú poslanci, tvrdí SaS

20.01.2019, 10:48
Autor:
TASRTASR
Podľa opozičnej strany tajná voľba v parlamente neexistuje nikde v demokratickom svete.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) presadzuje verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Alojz Baránik.

Poukázal v tejto súvislosti na to, že NR SR má okrem zákonodarnej a kontrolnej aj zastupiteľskú funkciu, prostredníctvom ktorej vykonáva vôľu voličov. Súčasťou výkonu tejto zastupiteľskej funkcie má byť verejná kontrola praktického vykonávania zastupiteľskej kompetencie.

"Preto máme v parlamente systémy, ktorými sa dá dohliadať na to, ako daný poslanec v danej voľbe hlasoval, aby sa jeho voliči nabudúce mohli rozhodnúť, či zaňho budú, alebo nebudú hlasovať," uviedol Baránik.

SaS poukazuje aj na špecifický problém v tomto konkrétnom prípade, ktorý súvisí s prijímaním pozmeňujúceho návrhu poslanca Róberta Madeja (Smer-SD) o možnosti priamo zvoliť sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR 90 hlasmi, ktorý by do rúk prezidenta už len skladal sľub.

"Za tento návrh hlasovali i strany, ktoré nie sú jadrom opozície a neraz koketujú s koalíciou. Podobne môžu spolupracovať s koalíciou aj v tajnej voľbe bez toho, aby by sa k tomu museli svojim voličom priznať," tvrdí poslanec NR SR. 

Upozornil tiež na to, že tajná voľba v parlamente neexistuje nikde v demokratickom svete. "Najlepším príkladom je nedávne hlasovanie o nominácii na sudcu Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických, kde toto prebiehalo v priamom prenose televíznych kamier," uzavrel Baránik.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:20