StoryEditor

Medzi zdravotnými poisťovňami vypukla vojna

26.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Boj zdravotných poisťovní o poistencov sprevádzajú klamstvá a nekalé praktiky. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku tvrdia niektorí díleri novej poisťovne ľuďom, že "doterajšie zdravotné poisťovne od 1. 1. 2007 zaniknú a zostane tu jedna - európska".

Boj zdravotných poisťovní o poistencov sprevádzajú klamstvá a nekalé praktiky. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku tvrdia niektorí díleri novej poisťovne ľuďom, že "doterajšie zdravotné poisťovne od 1. 1. 2007 zaniknú a zostane tu jedna - európska". Podľa zdroja zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne ide o podozrenie z nekalých praktík voči novej - Union zdravotnej poisťovni. Tá spolupracuje s poradenskou akciovkou AFS SK, ktorá (dílerov) poradcov vyškolila. Akciovka pri nábore používa manuál, v ktorom sú údaje vyvolávajúce klamlivý dojem o činnosti poisťovne Union a poradenskej firmy. Všeobecná zdravotná poisťovňa včera podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Národnej banke Slovenska, aby podozrivé aktivity prešetrili.

Fľaška za prihlášku
Podľa lekárov na východnom Slovensku čudné praktiky skutočne existujú. "Do ambulancie nám chodia vystrašení pacienti a hromadne sa pehlasujú. Hovoria, že podali prihlášku do novej poisťovne Union a že už sú jej poistencami, lebo Všeobecnú idú zrušiť," potvrdila sestra v jednej z ambulancií v Strede nad Bodrogom, ktorá nechce byť menovaná. Podobné skúsenosti má aj väčšina ďalších lekárov v okrese Trebišov, ktorých sme obvolali. Klientom novej poisťovne sa môže podľa zákona stať poistenec vždy len k prvému januáru nasledujúceho roka (prihlášku, ktorou sa prehlasuje, musí podať do 30. septembra). "Chodia do rómskych osád, za prihlášku dávajú fľašku, možno aj peniaze. Ďalej chodia do domovov dôchodcov a tiež ovplyvňujú maďarsky hovoriacich spoluobčanov, ktorí ťažšie rozumejú," hnevá sa zamestnanec jednej z pobočiek Všeobecnej zdravotnej na východnom Slovensku. Vlani v lete podľa neho kupovala iná zdravotná poisťovňa "duše" za 300, neskôr za 50 korún: "Náš zriaďovateľ, ministerstvo zdravotníctva, to vedelo, žiadny podnet však v tejto súvislosti na Úrad pre dohľad nedalo."

My nič, my poradcovia
AFS SK tvrdí, že o nekalých praktikách v prospech zdravotnej poisťovne Union nevie. "Máme tisícky poradcov, ktorí s nami spolupracujú externe. Všetko vyšetríme a v prípade potvrdenia vyvodíme zodpovednosť," tvrdí predseda predstavenstva spoločnosti Peter Krištofovič. Spoločnosť však v manuáli uvádza napríklad grafy, ktoré umožňujú klamlivý výklad. Tie zobrazujú sedem štvorcov s názvami všetkých zdravotných poisťovní, z ktorých šípky smerujú k nápisu AFS SK Union a k nápisu Klient. "Graf môže navodiť dojem, že klientom spoločnosti sú všetky zdravotné poisťovne. Je to klamstvo," potvrdil nemenovaný zdroj z VšZP. "Graf je vec výkladu. Ale môžeme ho prípadne zmeniť," reaguje Krištofovič.
Manuál označuje zdravotnú poisťovňu Union za najlepšiu (pritom ide o poisťovňu v začiatkoch). "Nám ide o to, aby poistenci boli pravdivo informovaní. S nekalým bojom nechceme mať nič spoločné," zdôraznil Krištofovič. Podľa neho môžu nekalo postupovať ojedinele díleri, ktorí sú motivovaní províziami. Od podobných praktík sa dištancovala aj spoločnosť Union, ktorá je "matkou" rovnomennej zdravotnej poisťovne. Poisťovňa aj jej poradca si informácie preveria.

Neverný Dán Slorup
Majiteľom Unionu je holandská spoločnosť Eureko, ktorá dominuje na poisťovacom trhu v Holandsku a Grécku. Do založenia vlastnej zdravotnej poisťovne (v decembri 2005) spolupracovala Union so Všeobecnou zdravotnou. "Komerčná poisťovňa Union už viac nebude spolupracovať so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, lebo je konkurenciou našej novej sesterskej spoločnosti," vyhlásil nedávno generálny riaditeľ Union poisťovne Tibor Bôrik. Spoločnosť Union však neohrnula nos nad bývalým členom Predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne - dánskym občanom Bjarne Jorgen Slorupom. Toho na návrh ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca vlani schválil do Predstavenstva Všeobecnej zdravotnej parlament, Slorup však vo vrcholnom orgáne najväčšej poisťovne pôsobil len osem mesiacov (27. 7. 2005 - 15. 3. 2006). Ešte predtým pracoval v poisťovni Eureko. Ako člen Predstavenstva Všeobecnej zdravotnej vykonával funkciu vo verejnom záujme, mal prístup k citlivým informáciám - podľa zákona mal po odchode z firmy dodržiavať mlčanlivosť. Ten istý Dán Slorup je teraz "konzultantom Eureko, akcionára Unionu zdravotnej poisťovne". Jeho úlohou je podľa hovorkyne Unionu Drahomíry Juríkovej "odborná podpora manažmentu Union zdravotná poisťovňa".
Problém pre konkurenciu
Protest proti praktikám "novej zdravotnej poisťovne, ktorá vznikla vlani", pred pár dňami zverejnili aj zdravotné poisťovne Sideria a Istota, ktoré ovláda finančná skupina Penta. "Tieto nepravdivé informácie o zrušení všetkých zdravotných poisťovní okrem jednej šíria makléri novej poisťovne s cieľom získať poistencov," uviedol PR manažér Dôvery Richard Fides. V Dôvere uvažujú o podnete na Úrade pre dohľad aj o trestnom oznámení. Ten by v prípade potvrdenia nekalej súťaže mohol poisťovňu potrestať pokutou od 100-tisíc do piatich miliónov korún, odňatím povolenia alebo zastavením prijímania prihlášok.

01 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborári vyhlásili krízový stav 02 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už tri návrhy na kontrolu odpočúvania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 11:01