StoryEditor

Pavol Rusko do väzby nepôjde, rozhodol súd

04.02.2019, 11:47
Autor:
TASRTASRredred
Zástupca prokuratúry podal sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave.

Okresný súd Bratislava II rozhodol, že bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva SR Pavol Rusko, ktorý je obvinený z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej, nepôjde do väzby.

Uznesenie nie je právoplatné, zástupca prokuratúry podal sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave.

"Návrh krajskej prokuratúry v Bratislave na rozšírenie dôvodov väzby obvineného a vzatie do väzby zamietol. Dôvodom rozhodnutia súdu je, že návrh neobsahuje konkrétne skutočnosti a dôvody, ktoré by svedčili o dôvodnej obave z ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, prípadne marenia skutočností dôležitých pre trestné konanie," povedal hovorca okresného súdu Pavol Adamčiak.

"Som veľmi rád, že spravodlivosť prehovorila"

Ruskov advokát Marek Para považuje návrh za nedôvodný. "Ja som skutočne nevidel žiadne kolúzne konanie svojho klienta. Vyjadrenie vlastného postoja k obhajobe je jednoducho sloboda prejavu a právo na obhajobu," tvrdí s tým, že za to nikoho nemožno vziať do väzby.

"Ja som veľmi rád, že spravodlivosť prehovorila a že výsledok je taký, aký je," povedal Rusko. Verí, že aj krajský súd rozhodne rovnako. Ako doplnil, neverí, že by krajský súd poprel svoje doterajšie rozhodnutia.

Prokurátor ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na Ruskovu tlačovú konferenciu, na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. "Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a mám za to, že bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov, alebo poškodených," povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti procesu.

Rusko už podal aj trestné oznámenie

Rusko už podal v minulosti na Generálnej prokuratúre aj trestné oznámenie na neznámych páchateľov. Dôvodom má byť zámerná diskreditácia jeho osoby.

Začiatkom decembra minulého roka navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu na Ruska, ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek.

Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na Krajskej prokuratúre v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Ruska. Krajský súd v Bratislave mu na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Pokiaľ by sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu Krajskej prokuratúry v Bratislave na Pavla Ruska prijal, po prvý raz v histórii Slovenska by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu.

V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach.

01 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 02 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 03 - Modified: 2023-11-05 09:15:36 - Feat.: - Title: V pondelok by sa mal začať proces s Miroslavom Vlčekom v kauze brutálnej vraždy exmanželky 04 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 05 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:14