StoryEditor

Remišová: Lubyová si nedokáže svoje tvrdenia obhájiť, každé jedno som jej vyvrátila

05.02.2019, 09:15
Autor:
TASRTASRmahomaho
Veronika Remišová opätovne vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby ministerku školstva Martinu Lubyovú odvolal.

Chyba pri hodnotení projektov na prideľovanie stimulov na výskum a vývoj sa nemohla stať pri samotnom hodnotení, ale pri kopírovaní. Uviedla to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (OĽaNO) na utorkovej tlačovej besede v reakcii na pondelkové (4. 2.) vyjadrenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS).

Remišová opätovne vyzvala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby ministerku odvolal, inak bude iniciovať jej odvolávanie v parlamente, na ktoré už sú zozbierané potrebné podpisy poslancov.

Chyba mohla nastať pri kopírovaní

​​Opozičná poslankyňa tvrdí, že chyba, pre ktorú firma NaviDate získala počet bodov potrebných na získanie dotácie, sa mohla udiať len pri kopírovaní.

"Pri kopírovaní na prvom hárku sa tie body zrazu skopírovali tak, že sú vyššie o desať bodov a tých desať bodov spôsobilo to, že tá firma dotáciu dostala, hoci ak by dostala 84 bodov, tak by ju predbehli ďalšie dve firmy," priblížila s tým, že nie je možné podporiť horšiu firmu len preto, že žiada menej peňazí.

Pri kauze s dotáciami sa podľa Remišovej ukázalo množstvo pochybení a nezrovnalostí, ktoré šéfka rezortu doteraz "nedokázala hodnoverne vysvetliť".

V utorok preto podala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu a trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze dotácií projektov na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

​Remišová reagovala aj na informáciu, že Lubyová zvažuje na ňu podať trestné oznámenie. "Nech ho podá, ak si myslí, že som uviedla nesprávny fakt. Ja si za svojimi tvrdeniami stojím, žiaľ ministerka Lubyová si nedokáže svoje tvrdenia obhájiť, každé jedno som jej vyvrátila," dodala. 

Odvolanie žiadajú aj sulíkovci

Odvolanie ministerky z funkcie žiada od premiéra aj opozičná SaS. "Žiadame premiéra Petra Pellegriniho, aby v záujme zastavenia tých najväčších podvodov odvolal Martinu Lubyovú z postu ministerky školstva. Škandálom okolo prideľovania dotácií na vedu a výskum sa dostala na tú istú úroveň ako jej predchodca Peter Plavčan. Preto by ju mal postihnúť aj rovnaký osud," uviedol poslanec parlamentu za SaS Branislav Gröhling.

Liberáli upozorňujú, že odvolaním generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky a podaním trestného oznámenia Lubyová priznala všetky chyby, ktoré jej vyčíta opozícia a mimovládna organizácia Zastavme korupciu.

Ministerka v pondelok uviedla, že pri hodnotení projektov na prideľovanie stimulov podľa ministerky zlyhala jedna osoba, ktorú už vyzvali, aby to vysvetlia. Potvrdila tiež, že pre chyby pri hodnotení žiadostí o stimuly odvolá generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Mareka Hajduka.

 

 

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 04 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:40