StoryEditor

Poľnohospodári sa stretli s Lučanským. Pozemková mafia zavraždila farmára, tvrdia

06.02.2019, 08:55
Autor:
klkl
Farmári sa chystajú na traktoroch prejsť naprieč Slovenskom.

Pozrite si vyjadrenie zástupcu farmárov pred stretnutím s Lučanským: 

Zástupcovia OZ Iniciatíva poľnohospodárov sa stretávajú s policajným prezidentom Milanom Lučanským. Základným dôvodom je podľa nich násilná smrť farmára z okolia Šamorína. "Boli sme u rodiny zavraždeného niekoľko hodín a vieme, že bol vydieraný novodobou mafiou," povedal zástupca združenia František Oravec pred stretnutím

Podľa neho sa kvôli kontrole z Európskej únie, ktorá na Slovensku prebiehala, snažili celý prípad zamiesť pod koberec. "Keby o tom vtedy vedeli farmári a europoslanci, asi by výsledok správy Európskej Komisie vyzeral inak," dodal Oravec.

Zástupcovia poľnohospodárov priniesli po stretnutí ďalšie detaily. "Máme dôvodné podozrenie že, 27. novembra bol o pol piatej ráno v Šamoríne zavraždený farmár roka Vlado Rybár," povedal po stretnutí Patrik Magduško. "Bol nájdený v lese s podrezaným hrdlom," dodal. 

HN/ Pavel Knapko

​Podľa farmárov bol Rybár zavraždený kvôli jeho pozemkom. "Viackrát sa vyjadril doma "mafia ide po mojich pozemkoch"," dodal. "Niektorí developeri sa hneď pár týždňov po jeho smrti ozvali rodine, že chcú odkúpiť jeho pozemky."

Na informácie, ktoré zverejnili farmári reagovala aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. "Toto môžeme vnímať ako politickú aktivitu. Mnohí aktéri neboli úspešní v komunálnych voľbách. O zabití farmára neviem nič, na to neviem ani reagovať," povedala Matečná po rokovaní vlády.

Ďalším dôvodom, pre ktorý sa farmári rozhodli stretnúť s policajným prezidentom je informovanie o vyšetrovaní ich trestných oznámení. "Chceme vedieť, v akom sú štádiu a zároveň ho chceme informovať, ako my vnímame tieto prípady," povedal pred stretnutím Oravec.

Policajného prezidenta farmári zároveň informovali o plánovanom traktorovom proteste. "Chceme ísť z Michaloviec cez Košice troma rôznymi trasami na Bratislavu. Keďže pán premiér neprišiel za nami, musíme my ísť za ním," uzavrel.

Protest začne v pondelok 18. februára a na ďalší deň o 15-tej sa farmári stretnú pred Bratislavou. V stredu budú pokračovať protestnými akciami, vo štvrtok sa chcú pridať k protestu Za slušné Slovensko. Minimálne dovtedy chcú v Bratislave zotrvať. Farmári však pripomínajú, že sa do Bratislavy budú vracať v prípade, že ich požiadavky nebudú splnené.

Magduško povedal, že od policajného prezidenta nedostali povolenie na vjazd do Bratislavy. "Pôjdeme aj tak," povedal. 

"Budeme veľmi pedantne zvažovať či vôbec farmárov do mesta pustíme tak aby sme neohrozili bezpečnosť premávky v meste," reagovala na plánovaný protest ministerka vnútra Denisa Saková na to, že protest sa má uskutočniť počas dopravných obmedzení, ktoré čakajú Bratislavu od 15. februára.

Vyjadrenia po stretnutí budete môcť sledovať tu:

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-03-28 05:59:55 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov 04 - Modified: 2024-03-27 10:43:30 - Feat.: - Title: Stovky farmárov protestovali v blízkosti európskych inštitúcií v Bruseli 05 - Modified: 2024-03-22 17:10:50 - Feat.: - Title: Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:38