StoryEditor

Už nemôžem mlčať. Je to bezprecedentný zásah do vyšetrovania, reaguje Lipšič na Sakovú

06.02.2019, 10:41
Autor:
klkl
Bývalý minister a advokát Kuciakovcov sa vyjadril aj k únikom z vyšetrovacieho spisu.

Bývalý minister vnútra a spravodlivosti, dnes advokát rodiny zavraždeného Jána Kuciaka tvrdí, že viac nemôže mlčať  a hovorí o bezprecedentnom zásahu v súvislosti s rozhodnutím ministerky vnútra Denisy Sakovej oddeliť od vyšetrovania vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšetrovanie prípravy vraždy Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku. 

"Vyšetrovanie úkladných vrážd patrí priamo zo zákona do jurisdikcie Úradu špeciálnej prokuratúry, a sprostredkovane aj Národnej kriminálnej agentúry. Inšpekcia nikdy nevyšetrovala ani nevyšetruje prípady úkladných vrážd – nemá na to ľudskú, ani odbornú kapacitu," kritizuje Lipšic postup v statuse na sociálnej sieti.

Lipšic úniky od neho popiera

Bývalý minister zároveň upozorňuje, že Saková tak konala bez "súhlasu či konzultácie s Úradom špeciálnej prokuratúry."

Lipšic sa v statuse vyjadril aj k únikom informácií zo spisu, z ktorých je obviňovaný aj on sám. "Je to ľahko overiteľná lož," napísal Lipšic a dodal, že častokrát unikli zo spisu informácie, ku ktorým on sám nemal prístup a zase naopak, informácie, ktoré on má sa na verejnosť nedostali. 

Oddelenie prípadov by podľa advokáta únikom informácií, v prípade, že by za nimi bol on, nepomohlo. "Dva oddelené prípady, vyšetrované dvomi samostatnými súčasťami Policajného zboru, by mi umožnili naďalej zastupovať rodinu Jána Kuciaka v prípade vraždy Jána a Martiny. Zároveň by som mal ako poškodený prístup k spisu vedenému na Inšpekcii. Ak by som naozaj vynášal informácie zo spisu, ako by takýto krok zabránil úniku informácií?" pýta sa Lipšic.

Sakovej rozhodnutie

Rozhodnutie ministerky Sakovej rozdeliť spis a vyšetrovanie prípravy vraždy Lipšica a Žilinku prideliť Inšpekcii ministerstva vnútra sa dostalo na verejnosť včera. Ako prvý o tom informoval Denník N. 

„Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokuratúrou bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým pádom možnému mareniu vyšetrovania,“ citoval Denník N Sakovú. 

​Podľa Sakovej únik informácií z vyšetrovacieho spisu mohli vyniesť buď účastníci trestného konania, či už na strane poškodených alebo obžalovaných, vyšetrovateľ či prokurátor. Ministerka sa odvoláva na to, že takéto konanie je trestný čin.

Preto tiež dodala, že verí, že čoskoro nastanú zmeny v legislatíve, ktoré budú viesť k tomu, aby k podobnej situácii, akou bolo zverejnenie časti vyšetrovacieho spisu, už nedošlo.

Vraždu Jána Kuciaka a s ňou spojené prípady vyšetrovala doteraz protizločinecká jednotka NAKA. Časť spisu teraz prešla pod Inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá spadá priamo pod ministerku. Štandardne prešetruje pochybenia a prípady, kde sú obvinenými policajti. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:42