StoryEditor

Uvedomujeme si, akú agresívnu rolu hrá Rusko vo vašom regióne, povedal Pompeo v Bratislave

12.02.2019, 08:13
Autor:
mahomaho
Minister zahraničia Trumpovej administratívy pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

Americký šéf diplomacie Mike Pompeo navštívil Slovensko 13:50 Brífing Lajčáka a Pompea skončil Brífing šéfov diplomacie USA a Slovenska sa skončil. Mike Pompeo sa presunie na diskusiu so študentmi, po ktorej sa jeho návšteva na Slovensku skončí.  13:36 "Veríme, že podpora Guaidóa je najlepším krokom pre slobodu a demokraciu Venezuely," vyhlásil Pompeo.  13:33 "Chceme byť partnerom vašej krajiny aj Európskej únie. Nemôžeme si vo všetkom konkurovať," tvrdí Pompeo. "Našou úlohou je dať všetkým vedieť o rôznych rizikách," dodal.   13:29 Pompeo poďakoval za nákup amerických stíhačiek. Hovorí, že to zvýši operabilitu NATO. 13:27 Uvedomujeme si, akú agresívnu rolu hrá Rusko vo vašom regióne, uviedol šéf americkej diplomacie Pompeo.  13:26 "USA sú hrdé na to, že sú súčasťou úspechu vašej krajiny," tvrdí Pompeo. 13:24 Pán minister si vypočul aj silný apel na zachovanie transatlantickej väzby, uviedol Miroslav Lajčák. 13:22 "USA sú pre nás mimoriadne dôležitým ekonomickým partnerom, zhruba 600 slovenských firiem vyváža svoju produkciu do Spojených štátov," hovorí Lajčák. 13:21 Tlačová konferencia Začala tlačová konferencia Mikea Pompea s Miroslavom Lajčákom. 13:08 Dopravné obmedzenia v Bratislave Návšteva Mikea Pompea v Bratislave si vyžiadala dopravné obmedzenia, ktoré skomplikovali vodičom situáciu na cestách.  "V čase od 13.30 h dôjde k obmedzeniu v premávke pri presune delegácie z centra mesta. Dôjde k uzatvoreniu diaľničného obchvatu D1, a to v úseku od Einsteinovej ulice po výjazd na bratislavské letisko. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 15.00 h," spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

12:59 Miroslav Lajčák a Mike Pompeo si počas spoločného stretnutia pozreli bustu 28. prezidenta USA Woodrowa Wilsona. 
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
12:33 Pompea prijal Lajčák Miroslav Lajčák prijal svojho rezortného kolegu v priestoroch ministerstva zahraničných vecí. 
Zdroj: Reuters
12:22 Slovensko bolo vždy dobrým partnerom, tvrdí Pompeo Mike Pompeo ocenil, že v multilaterálnych organizáciách bolo Slovensko pre USA vždy dobrým partnerom a uistil premiéra Pellegriniho, že to chce opätovať. Počas svojej krátkej návštevy chce podľa svojich slov komunikovať dôležitosť vzťahu medzi Slovenskom a USA a súťažiť s tými, ktorí "podkopávajú demokraciu a slobodu aj tu na Slovensku". 12:05 Po skončení rokovania s premiérom Pellegrinim sa Mike Pompeo presunie na stretnutie so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom, po ktorom bude nasledovať tlačová konferencia.  11:48 Obchodné vzťahy EÚ a USA "Slovensko ako automobilová veľmoc bude veľmi citlivo vnímať prípadné zmeny obchodných vzťahov medzi EÚ a USA, ktoré by mohli mať priamy dopad na slovenský priemysel," vyhlásil Pellegrini. Vyzdvihol však, že americký šéf diplomacie prichádza v čase, keď sa Slovensko veľmi aktívne angažuje v medzinárodnej diplomacii - ako predsednícka krajina V4, OBSE a ministerskej rady OECD. 11:37 Obranná spolupráca Mike Pompeo hovorí o dôležitosti obrannej spolupráce medzi USA a Slovenskom. Sloboda a demokracia na Slovensku je podľa neho veľmi dôležitá pre celý región. 
Zdroj: Reuters
11:35 Stretnutie s Pellegrinim "USA hrajú významnú rolu pri modernizácii ozbrojených síl SR," povedal premiér Peter Pellegrini počas stretnutia s Pompeom.  11:01 Rokovanie s prezidentom Americká delegácia v týchto chvíľach rokuje s prezidentom Andrejom Kiskom. Mike Pompeo sa následne presunie na Úrad vlády, kde ho príjme premiér Peter Pelelgrini. 
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
10:54 "Je mi veľkým potešením byť tu na Slovensku. Vážime si vzťahy medzi našimi dvoma demokraciami," uviedol Pompeo. 10:53 "Spojené štáty sú pre našu krajinu dôležitý partner a spojenec," hovorí Kiska. 10:50 Stretnutie s prezidentom Mike Pompeo práve prišiel do Prezidentského paláca, kde ho prijal Andrej Kiska. 10:38 Dopravné obmedzenia Pozrite sa, ako vyzerala doprava v Bratislave počas príchodu jedného z najmocnejších amerických politikov. 
10:16 Návšteva pamätníka na Devíne Vzťah Slovenska a USA bol vybudovaný na spoločných hodnotách, ktoré je potrebné chrániť. Vo svojom prejave pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín to povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Dodal, že USA sú pripravené stáť ako priateľ, partner a spojenec Slovenska aj v ďalších desaťročiach.  Pompeo tiež spomenul svoj zážitok so Železnou oponou, keď ako mladý vojak hliadkoval pri hranici Československa. Pochválil rozhodnutie Slovenska pridať sa po páde komunizmu ku komunite transatlantických demokracií. "Slovensko nikdy nebolo nezávislejšie a prosperujúcejšie ako dnes," myslí si.
Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
10:05 Program Mikea Pompea Program Mikea Pompea počas návštevy Slovenska: 
  • 10:50 - stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom.
  • 11:30 - stretnutie s predsedom vlády Petrom Pellegrinim.
  • 12:10 - stretnutie s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.
  • 13:20 - tlačová konferencia s Miroslavom Lajčákom. 
09:59 Silný apel od Pellegriniho Premiér Peter Pellegrini chce s Pompeom hovoriť o dôležitosti zachovania transatlantických vzťahov. "Minister Pompeo si odo mňa vypočuje aj silný apel na zachovanie transatlantickej väzby, ako aj to, že prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou neprospeje ani jednej, ani druhej strane. Ako dve najpreviazanejšie ekonomiky sme na seba odkázaní a spolu sme silnejší," povedal pre TASR Pellegrini. 09:54 Turné po strednej Európe Pompeo včera navštívil Budapešť, kde varoval, že Spojené štáty by mohli byť nútené obmedziť niektoré operácie v Európe, ak by európske štáty naďalej obchodovali s čínskym výrobcom telekomunikačného zariadenia Huawei. Dnes Pompeo zo Slovenska odíde do Varšavy, kde sa stretne so svojím poľským náprotivkom a zúčastní sa tiež medzinárodnej konferencie o Blízkom východe, od ktorej si Washington sľubuje vytvorenie koalície proti Iránu. 09:42 Kto je Mike Pompeo? Mike Pompeo je ministrom zahraničia od apríla 2018, kedy vo funkcii vystriedal Rexa Tillersona. V minulosti bol členom Snemovne reprezentantov a riaditeľom CIA.  Od roku 2005, keď sa konal summit Bush-Putin, Slovensko nenavštívil taký vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády.
Zdroj: Reuters
09:33 Stretnutie s prezidentom Oficiálny program Mikea Pompea začína stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom, ktoré sa uskutoční v Prezidentskom paláci o 10:50. 09:25 Delegácia práve pristála Lietadlo s americkou delegáciou práve pristálo na letisku M.R.Štefánika v Bratislave. 
09:23 Rozsiahle dopravné obmedzenia V utorok od 08.30 h dôjde k obmedzeniu v premávke pri presune delegácie z bratislavského letiska. Dôjde preto k uzatvoreniu diaľničného obchvatu D1, a to v úseku od Zlatých pieskov po Most Lafranconi, ďalej Botanickej ulice a Devínskej cesty. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 10.00 h. Následne asi od 10.00 h do 14.30 h bude striedavo obmedzovaná doprava na komunikáciách v centre mesta, a to Mlynská dolina, Búdková, Mudroňova, Palisády, Hodžovo námestie, Nám. 1. mája, Banskobystrická, Štefánikova a Staromestská. 09:21 Americký minister zahraničných vecí zavíta na Slovensko po prvý raz od roku 2005. Bratislavu naposledy navštívila Condoleezza Riceová v rámci samitu Bush – Putin. 09:18 Stretnutie s najvyššími predstaviteľmi Americký minister zahraničia Mike Pompeo sa počas návštevy Slovenska stretne s prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:52