Ivetta MacejkováTASR
StoryEditor

Ústavný súd má plán B. Jeho bývalý podpredseda však vidí negatívny scenár

15.02.2019, 07:44
Autor:
pebpebTASRTASR
Existuje riešenie, ako by dôležitá inštitúcia mohla fungovať aj naďalej aspoň v obmedzenom režime.

Ústavnému súdu už zostáva len niekoľko hodín na to, aby si zabezpečil fungovanie aspoň v obmedzenom režime. 16. februára totiž vyprší mandát deviatim sudcom a v úrade zostanú len štyria.

Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť nových ústavných sudcov ani na druhýkrát, Ústavný súd bude paralyzovaný.

Existuje však riešenie, ako by dôležitá inštitúcia mohla fungovať aj naďalej aspoň v obmedzenom režime.

Provizórne riešenie 

"Nevymenovanie sudcov Ústavného súdu spôsobí jeho paralyzovanie a nefunkčnosť. Plénum Ústavného súdu si uvedomuje vážnosť súčasného stavu a po dohode našlo provizórne riešenie tejto nepriaznivej situácie," napísala Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru súdu pre denník Sme. Podrobnosti neuviedla, súd by však mal zverejniť tlačovú správu o ďalšom fungovaní.

Dočasné opatrenia potvrdzuje aj ústavný právnik a bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Barány.

"Pokiaľ som informovaný, boli urobené isté zmeny v rozvrhu práce Ústavného súdu, kým existuje plénum. Lebo len plénum môže vykonať zmeny rozvrhu práce, ktoré by zaručili, že štvorica sudcov, ktorá tam ostala, bude môcť rozhodovať niektoré absolútne najsúrnejšie veci, ako vydávacia väzba a podobné,” hovorí Barány.

Práca sa nahromadí

V praxi to znamená, že dôležité rozhodnutia, ako napríklad sťažnosti proti výsledkom volieb, nebude mať kto urobiť. O nich rozhoduje plénum a v ňom nebude dostatočný počet sudcov.

Za negatívny výsledok považuje Barány fakt, že ak by situácia trvala dlhšie, vytvorí sa obrovský sklz v množstve vecí, o ktorých nebude mať kto rozhodnúť.

"Keby aj v budúcnosti nastúpili ďalší sudcovia, potrvá mnoho rokov, kým dokážu dohnať tento sklz a vyrovnať sa s masou nevybavených vecí, ktoré sa môžu do niekoľkých mesiacov nahromadiť," myslí si Bárány, ktorý pripomenul, že aj v minulosti nastali situácie, keď bol ÚS nútený pracovať v nekompletnom zložení.

Na Ústavnom súde po 16. februári ostanú už len Jana Baricová, Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Ďuriš.

01 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 02 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 05 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:34