TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

Danko ustupuje Ficovi. Druhá voľba by mala byť tajná, vyhlásil

15.02.2019, 08:55
Autor:
klkl
Predsedníčka Ústavného súdu bude informovať o opatreniach, aby mohol Ústavný súd rozhodovať aj v obmedzenom zložení.

Predseda NR SR Andrej Danko rozhodol, že voľba ústavných sudcov sa bude opakovať v čo najkratšom čase. Predsedníčka Ústavného súdu bude podľa neho informovať o opatreniach, aby mohol Ústavný súd rozhodovať aj v obmedzenom zložení.

"Je to nešťastné, že nebude v kompletnom zložení, ale Národná rada bude rýchlo opakovať voľby," povedal Danko s tým, že by voľba mala byť tajná. "Druhá voľba by mala byť tajná, keď tá verejná nebola úspešná."

Tajnú voľbu presadzoval koaličný Smer, ktorý argumentoval, že je výdobytkom Nežnej revolúcie a demokracie. Proti bola opozícia a postavili sa voči nej aj poslanci SNS a Mostu-Híd. 

"Ak tu dnes niekto vytvára priestor, že v pondelok bude Ústavný súd vypnutý, zhasnutý," tak to podľa Danka nie je pravda.

Voliť sa bude už na marcovej schôdzi

Danko vyzval všetkých, ktorí spĺňajú podmienky, aby sa zúčastnili novej voľby. Kandidáti sa môžu prihlásiť do 5. marca, voľba by sa mala uskutočniť na schôdzi NR SR so začiatkom 26. marca 2019.

Podľa šéfa parlamentu sa "nič tragické v spoločnosti nedeje" v súvislosti s nezvolením sudcov ústavného súdu. "Včera nepadlo nebo na Slovákov," povedal Danko s tým, že v podobných situáciách bol Ústavný súd aj v minulosti. 

Potreba politickej dohody

​​"Ako predseda koaličnej strany som hľadal a budem pracovať na to, aby sme našli prienikové mená," dodal Danko. "Bez politickej dohody nie je možné ústavných sudcov zvoliť." 

Šéf národniarov ukázal aj na opozíciu, ktorá podľa neho mala možnosť ukázať, že sa vie aj dohodnúť a mohli mať zvolených kandidátov.

"Voľba ústavných sudcov je jasný signál roztrieštenosti spoločnosti. My sme národ, ktorý sa dokáže baviť o hlúpostiach a nie o principiálnych veciach," kritizoval Danko. 

V koalícii nie je napätie

Šéf národniarov sa na brífingu vyjadril aj k nezhodám v koalícii a ku sporu medzi Bélom Bugárom a Robertom Ficom. "Dnes je nejaký komunikačný problém, zajtra nebude. Keď si nebudú vedieť vysvetliť veci lídri koalície, tak budú predčasné voľby," povedal Danko.

Podľa neho by si v koalícii mali dovysvetľovať veci. "Ja to nevnímam ako nejaké napätie," uzavrel Danko.

Predseda SNS tvrdí, že koalícia nikdy nebola na menách sudcov dohodnutá. "My sme finálnu dohodu nemali, ja neviem, odkiaľ vy viete o šestke," povedal Danko v súvislosti s medializovanými informáciami, podľa ktorých sa koalícia dohodla na šiestich kandidátoch, ktorých podporí. "Bugár vravel o priebežných rokovaniach, nikdy nebola dohoda na šestke," vysvetlil Danko.

01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:33