Dušan KováčikTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Kováčik si vložil na účet 204-tisíc v hotovosti. Polícia to nevyšetrila, Lučanský nariadil kontrolu

15.02.2019, 12:24
Autor:
klkl
Špeciálny prokurátor tvrdí, že financie získal od svojho brata.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prišiel v roku 2017 do banky a na svoj účet vložil 204-tisíc eur. Peniaze slúžili na kúpu domu pre jeho syna v Pezinku. Na svojom webe o tom informuje Denník N.

Kováčik patrí medzi tzv. "exponované osoby," ktorým banky v podobných prípadoch musia venovať osobitnú pozornosť. Slovenská sporiteľňa, do ktorej Kováčik hotovosť vložil, upozornila políciu. Tá však nekonala dostatočne. 

Špeciálny prokurátor banke aj polícii argumentoval tým, že peniaze pochádzali od jeho brata. Polícii toto vysvetlenie stačilo a prípad nevyšetrovala. To sa však teraz zmení. 

"V tejto chvíli môžeme povedať toľko, že spis vykazuje nedostatky. Prezident policajného zboru Milan Lučanský preto nariadil podrobnú kontrolu spisu a v prípade potreby jeho opätovné otvorenie,“ cituje Denník N stanovisko policajného prezídia. 

Kováčik peniaze následne preposlal predávajúcemu. Zvyšok čiastky za dom, ktorý stál 270-tisíc eur, doplatil jeho syn. Podľa Kováčikovho majetkového priznania on sám takou hotovosťou nedisponuje, jeho brat figuruje v jednej firme, ktorá mala v roku 2017 tržby na úrovni 71-tisíc eur.

V roku 2017 Kováčik uviedol v priznaní pôžičku, ktorú bližšie nešpecifikoval. Pôžičku bez bližších detailov spomenula v stanovisku aj hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Tá odmietla detaily zverejniť, pretože "rodinný príslušník špeciálneho prokurátora nie je verejne činná osoba, preto údaje tejto osoby špeciálny prokurátor nesprístupní."

Podozrenia "v otázkach týkajúcich sa fyzickej osoby, jej potomkov a financovania ich nehnuteľností" vyplývajúce zo spomínaných zistení označila Tökölyová za nepravdivé.

"Všetky okolnosti poskytnutia predmetnej pôžičky sú plne v súlade s platnou právnou úpravou, etikou a morálkou verejného činiteľa," dodala.

Pôvod finančných prostriedkov pochádza podľa Kováčika z legálneho predaja majetku fyzickej osoby, ktorý v prípade požiadavky príslušných orgánov bez problémov bezodkladne preukáže.

"Je to ďalší bezprecedentný únik bankového tajomstva zneužitý na diskreditáciu špeciálneho prokurátora, preto špeciálny prokurátor aj v kontexte úmyselne vymyslenými podozreniami zváži možné trestnoprávne zákonné prostriedky," zhrnula Tökölyová.

Predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Ľubomír Galko (SaS) požiada riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Jozefa Magalu o otvorenie Kováčikovej bezpečnostnej previerky.

01 - Modified: 2023-11-16 12:50:39 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Kováčika sa začali záverečné reči. Prokurátor mu navrhuje 14 rokov vo väzení 02 - Modified: 2023-10-04 11:01:52 - Feat.: - Title: Expolicajt Kučerka by mal v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedať v piatok 03 - Modified: 2023-10-04 09:20:31 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedá cez telemost expolicajt Kaľavský 04 - Modified: 2023-07-28 10:52:06 - Feat.: - Title: Proces s Dušanom Kováčikom: Na súde vypovedal exriaditeľ NAKA Zurian 05 - Modified: 2023-03-28 08:47:32 - Feat.: - Title: Ústavný súd odmietol sťažnosť Dušana Kováčika voči rozsudku Najvyššieho súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:50