TASR
StoryEditor

Ústavný súd zrušil výmenu správcu v konkurze na majetok poisťovne Rapid life

27.02.2019, 17:41
Autor:
TASRTASR
Správkyňa Jana Závodská v sťažnosti namietala existenciu zákonných dôvodov jej vylúčenia z výkonu správcovskej činnosti, keďže v súdnych konaniach voči úpadcovi ako advokátka zastupovala viacerých veriteľov.

Ústavný súd (ÚS) SR zrušil uznesenie Okresného súdu Košice I o výmene správcu konkurznej podstaty v prípade skrachovanej životnej poisťovne Rapid life z mája minulého roku.

Okresný súd vtedy odvolal dovtedajšieho správcu Martina Morochoviča a za novú správkyňu určil Janu Závodskú. Tá však podala sťažnosť na Ústavný súd a ten potvrdil, že došlo k porušeniu jej práv.

V rozhodnutí z novembra 2018 IV. senát ÚS vrátil vec okresnému súdu na ďalšie konanie na účely opätovného prerokovania a rozhodnutia.

Námietka správkyne

Závodská v sťažnosti namietala existenciu zákonných dôvodov jej vylúčenia z výkonu správcovskej činnosti, keďže v súdnych konaniach voči úpadcovi ako advokátka zastupovala viacerých veriteľov.

Po jej vymenovaní z 2. mája 2018 to oznámila okresnému súdu a navrhla, aby ju odvolal z funkcie správcu, ten však návrh 15. mája 2018 zamietol. ÚS jej ale dal za pravdu.

Ako v stredu potvrdila TASR hovorkyňa Krajského súdu Košice Anna Pančurová, OS Košice I je v predmetnej veci viazaný právnym názorom ÚS. "Preto v súčasnosti Okresný súd Košice I zisťuje všetky okolnosti potrebné na následné kvalifikované rozhodnutie súdu o návrhu JUDr. Morochoviča na jeho odvolanie z funkcie správcu," informovala.

Podľa nálezu ÚS zo zákona zjavne vyplýva povinnosť príslušného konkurzného súdu v súčinnosti s ministerstvom spravodlivosti zabezpečiť dodržiavanie právnej úpravy ustanovovania správcov v súlade so zákonom ustanovenými odbornými predpokladmi.

OS Košice I uvádza, že bezodkladne po doručení nálezu ÚS požiadal Ministerstvo spravodlivosti SR o bezodkladnú súčinnosť na reflektovanie požiadavky, aby ustanovený správca spĺňal osobitné odborné predpoklady na výkon správcovskej činnosti úpadcu. Podľa OS požadovaná súčinnosť doposiaľ poskytnutá nebola.

"Súd navyše dodáva, že v predmetnom konkurznom konaní v zmysle platnej právnej úpravy neustále vykonáva všetky procesné úkony smerujúce k naplneniu účelu a cieľa tohto konkurzného konania," informovala Pančurová.

Nútená správa od roku 2017

Nútenú správu zaviedla v poisťovni v polovici júna 2017 Národná banka Slovenska (NBS). Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Návrh na vyhlásenie konkurzu v poisťovni podala koncom novembra 2017 nútená správkyňa Irena Sopková.

Poškodených bolo takmer 15-tisíc fyzických osôb a okolo 50 právnických osôb v celkovej výške 26 miliónov eur. Ku dňu podania návrhu na vyhlásenie konkurzu pritom bol majetok spoločnosti podľa jej slov nepatrný.

Nútená správkyňa podala na štatutárov poisťovne trestné oznámenie. Bývalé vedenie poisťovne tvrdilo, že vyhlásenie nútenej správy bolo nezákonné a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.

Polícia SR v pondelok (25. 2.) informovala, že dvaja pracovníci NBS sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy pre Rapid life.

Obvineným Ivanovi B. (55) a Monike I. (47) hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na desať až 20 rokov.

Národná banka Slovenska (NBS) následne oznámila, že vzhľadom na zvláštny priebeh konkurzu podáva na poisťovňu Rapid life v kauze ďalšie trestné oznámenie. Kritizovala pritom, že namiesto pravdepodobných páchateľov sú stíhaní jej pracovníci.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 03 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:36