StoryEditor

Svedok: Politici brali úplatky

18.10.2006, 00:00
Autor:
HNHNSITASITATASRTASR

Košický viceprimátor Eugen Čuňo obžalovaný z korupcie pýtal úplatky pre poslanca Národnej rady za SMK Lászlóa Nagya. Vyhlásil to včera pred senátom Špeciálneho súdu hlavný svedok prípadu -- konateľ firmy Kame Slovakia Group Maroš Merjavý.
Úplatky mal podľa neho dostať aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko (KDH) a ľudia z ministerstva vnútra a polície.
Čuňo a podnikatelia Viktor K. a Ladislav P. sa zaviazali podľa svedkovej výpovede firme Kame zabezpečiť a realizovať zákazky na výstavbu nájomných bytov v Košiciach v hodnote 180 miliónov Sk. Obžalovaní následne od neho žiadali úplatky pre nemenované osoby, aby "bol tento biznis spravený tak, ako mal byť". Prvú časť úplatku -- 9 miliónov -- im odovzdal v byte Viktora K. V ten deň sa všetci obžalovaní zúčastnili na narodeninovej oslave usporiadanej poslancom Nagyom, tvrdí Merjavý. Peniaze mal prevziať podľa neho práve Nagy. Neskôr sa Merjavý a obžalovaní s Nagyom stretli v reštaurácii Parlamentka. "Spýtal som sa pána poslanca, či dostal to, čo dostal a napísal som na papierik číslo deväť a spýtal som sa, či to je v poriadku. Predpokladal som, že teda došlo k odovzdaniu peňazí," vyhlásil pred súdom Merjavý. Poslanec Nagy to odmieta. "Je to nezmysel." Vo štvrtok ho vypočuje Špeciálny súd.
Podľa Merjavého exminister Palko a jeho blízki ľudia mali dostať šesť miliónov a ľudia z polície tri milióny za to, že nebudú vyšetrovať finančné aktivity firmy Kame. Palka výpoveď Merjavého neprekvapila -- aj on ju označil za nezmysel. "Navštívili ma nejaké osoby, ktoré mali informácie z druhej ruky. Tieto osoby v prípade priamo nefigurujú, ich mená sa zatiaľ nespomínajú. Informovali ma a ja som odovzdal prípad Úradu pre boj proti korupcii."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:33