StoryEditor

KDH: Menej voličov, menej partnerov

08.01.2007, 23:00
Pritvrdenie konzervatívnej orientácie. Tak vidia odborníci budúcnosť KDH, ak by tohtoročný snem strany zvolil za predsedu hnutia Vladimíra Palka.

Pritvrdenie konzervatívnej orientácie. Tak vidia odborníci budúcnosť KDH, ak by tohtoročný snem strany zvolil za predsedu hnutia Vladimíra Palka. Ten včera oznámil svoju kandidatúru. "Chcem, aby sa ukončila neistota v KDH, aby sa obnovil pokoj, akcieschopnosť a jednota," povedal pre HN. Jeho cieľom je urobiť z KDH stranu, ktorá by ponúkla silnú alternatívu.
Palko a slabá charizma
S posilnením konzervativizmu by však podľa odborníkov hnutie skôr stratilo ako získalo podporu širšej verejnosti. "Vladimír Palko nemá veľmi charizmu, ktorá by znamenala oživenie voličskej podpory. Síce vždy pôsobil zaujímavo, ale nie na masového voliča," hovorí politologička Darina Malová. Podľa jej kolegu Miroslava Kusého by bola voličská základňa KDH určite menšia, ale verná. V prípade, že by na čele KDH zostal jej súčasný predseda Pavol Hrušovský, voličská základňa by bola širšia, no menej stabilná. V takom prípade by hnutiu mohli spôsobiť straty konkurenti - najmä SDKÚ-DS a SNS. Nových voličov a širšiu podporu by hnutiu podľa sociológa Pavla Haulíka priniesla nová politika a nové tváre. "Bez podstatnejšej personálnej obmeny sa to nedá urobiť."
Bližšie k SDKÚ
Palko na čele KDH by zároveň znamenal zúženie priestoru na spoluprácu s inými politickými stranami. "Fundamentalistický typ strany, ktorá tvrdo stojí na svojich princípoch a odmieta kompromisy alebo ich pripúšťa vo veľmi malej miere, by znamenal radikálne obmedzenie možnosti spolupráce," hovorí Kusý. Naopak, podľa Malovej by sa mohla zlepšiť spolupráca s SDKÚ-DS.
Tretie riešenie?
Palko je zatiaľ jediným kandidátom na predsedu KDH. Súčasný líder Hrušovský sa podľa vlastných slov zatiaľ nerozhodol, či kandidovať bude, hoci v minulosti o svojej kandidatúre viackrát hovoril. V hre je totiž aj možnosť istej vzájomnej dohody - Palko ponúkol Hrušovskému post podpredsedu. "Môže sa stať, že Hrušovský uzná svoju zodpovednosť a uvoľní svoje miesto v prospech Palka," tvrdí Malová. Takáto možnosť sa však v samotnom hnutí zdá málo pravdepodobná. Pri vyostrenom súboji Palko verzus Hrušovský pritom rastú šance pre inú alternatívu. "Obava z rozdelenia KDH by mohla vyprodukovať tretie riešenie. Možno by to bol niekto z krídla okolo Jána Čarnogurského." Hoci sa Čarnogurský viackrát vyjadril, že sa nebude opätovne uchádzať o post predsedu KDH, Kusý si myslí, že tak napokon môže urobiť. "Môžu ho k tomu dotlačiť stranícke masy." Návrat Čarnogurského do predsedníctva strany na jeseň minulého roka bol pritom tesný - prešiel len o jeden hlas.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rumunské banky sa pripravujú na normy EÚ 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MOL vyplatí dividendu 55 HUF
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 15:11