TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

Čižnár sa zaoberá komunikáciou Kočnera a Šufliarskeho

28.03.2019, 09:10
Autor:
TASRTASR
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa už stretol s dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zaoberá komunikáciou svojho prvého námestníka Petra Šufliarskeho a obvineného Mariana Kočnera. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

S dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa podľa jej slov Čižnár stretol v stredu (27. 3.), stretnutie pokračuje aj vo štvrtok.

Šéf OĽaNO Igor Matovič na brífingu zverejní komunikáciu medzi Kočnerom a Šufliarskym:

"Dozorový prokurátor ÚŠP verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise, je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne. Teda nie je pravdou, že sa vecou nezaoberá," uviedla Predajňová.

Dodala, že podľa Čižnára sa však terajšia situácia nedá porovnávať s postupom v prípade bývalého námestníka pre netrestný úsek René Vanekom.

​Vanek sa po dlhšej dovolenke minulý týždeň po dlhých rokoch vzdal funkcie prokurátora, keď po medializovaní jeho komunikácie s obvinenou Alenou Zsuzsovou v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka mu bolo zo strany Čižnára zrušené poverenie funkcie.

Čižnár kontaktoval dozorového prokurátora

Na margo aktuálnej situácie ohľadne prvého námestníka Petra Šufliarskeho v prípade komunikácie s obvineným podnikateľom Marianom Kočnerom (obvinený v kauze televíznych zmeniek, pričom táto obžaloba je už na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, a najnovšie obvineným v prípade vraždy novinára Kuciaka, pozn. TASR) Predajňová konkretizovala: "Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár hneď po návrate zo zahraničia kontaktoval dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry so žiadosťou, aby sa ešte v pondelok (25.3.) s ním stretol a predložil mu inkriminovanú komunikáciu medzi prvým námestníkom generálneho prokurátora a M. K. Dozorový prokurátor ÚŠP oznámil, že v tento deň sa z dôvodu naplánovaných úkonov nemôže na stretnutí zúčastniť. Stretnutie bolo teda dohodnuté na stredu (27.3.) z dôvodu, že generálny prokurátor v utorok absolvoval dlhodobo naplánované kontrolné lekárske vyšetrenie."

"Stretnutie generálneho prokurátora s dozorovým prokurátorom ÚŠP sa uskutočnilo v stredu a trvalo niekoľko hodín, pričom obaja sa zhodli, že pracovné stretnutie bude pokračovať i dnes z dôvodu, že dozorový prokurátor ÚŠP verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise, je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne. Teda nie je pravdou, že sa vecou nezaoberá," zdôraznila ďalej hovorkyňa GP SR.

Nie je možné porovnávať s Vanekom, tvrdí Čižnár

Dodala, že prípadné rozhodnutie vo veci prvého námestníka GP SR je zo zákona podmienené predchádzajúcim vyjadrením Rady prokurátorov SR, ktorá musí byť k tomu zvolaná.

Podľa slov Predajňovej generálny prokurátor zároveň podotýka, že porovnávať postup v prípade bývalého námestníka Vaneka s terajšou situáciou Šufliarskeho nie je možné, pretože v prípade bývalého námestníka ho generálny prokurátor neodvolal z funkcie, ale zrušil jeho poverenie výkonom funkcie, pretože bol len poverený výkonom funkcie námestníka pre netrestný úsek GP SR.

Generálny prokurátor len podotýka, že po verifikácii komunikácie medzi Vanekom a obvinenou Alenou Zsuzsovou, dôvodom zrušenia poverenia neboli len medializované informácie.

01 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 02 - Modified: 2021-09-07 10:26:37 - Feat.: - Title: Čižnár na súde vypovedal, ako Trnka púšťal Ficovi nahrávku. Spoznal hlas Határa zo Smeru 03 - Modified: 2021-08-11 10:51:00 - Feat.: - Title: Čižnár: Nebol som odkázaný na úplatky. Ak by ma niekto oslovil, vedel by, že z kancelárie už neodíde 04 - Modified: 2021-08-11 09:53:49 - Feat.: - Title: Vyjadrenie Čižnára po výpovedi v procese s Kováčikom 05 - Modified: 2021-06-28 15:34:41 - Feat.: - Title: Žilinka, Lipšic, Šufliarsky. Kočnera obvinili v prípade prípravy troch vrážd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:28