TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Pellegrini potvrdil, že dnes bude Koaličná rada k ústavným sudcom

03.04.2019, 10:15
Autor:
pkpkTASRTASR
Poslanec za Most-Híd Tibor Bastrnák zároveň priznal, že o konkrétnych menách zatiaľ nerokovali

Koaličná rada by sa mala zísť v parlamente v stredu cez obed. Pred rokovaním vlády SR to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že sa budú snažiť dohodnúť na postupe a menách vhodných kandidátov pri voľbe ústavných sudcov.

"Budeme hľadať nejakú zhodu, aby sme boli tentoraz úspešnejší ako naposledy," povedal Pellegrini. Rokovanie Koaličnej rady potvrdil aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

"Za stranu Most-Híd máme jednoznačný názor. Sme za to, aby sme zvolili minimálne toľko kandidátov, aby prezident mohol zvoliť toľko sudcov, aby bol Ústavný súd SR funkčný. To je náš cieľ," povedal šéf envirorezortu s tým, že minimum, čo budú požadovať, je zvolenie šiestich kandidátov. "Už nechceme žiadne obštrukcie. Keď budeme cítiť nejaké machinácie v pozadí, budeme preferovať verejnú voľbu," uviedol Sólymos.

Poslanci Národnej rady v stredu rokujú o voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Počas šiesteho dňa 43. schôdze ich čaká aj samotná voľba naplánovaná na popoludnie. Pri prvom hlasovaní poslanci nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na Ústavnom súde SR iba štyria sudcovia z 13.

Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deviatich nových ústavných sudcov.

"Budeme ešte rokovať, no chceli by sme, aby bolo dnes zvolených minimálne tých šesť kandidátov, no chceli by sme aj viac," povedal šéf poslaneckého klubu Most-Híd Tibor Bastrnák.

Poslanec za Most-Híd zároveň priznal, že o konkrétnych menách zatiaľ nerokovali a témou sa budú zaoberať najmä na dnešnej koaličnej rade, ktorá odštartuje okolo obeda.
Bastrnák potvrdil, že naďalej odmietajú rokovať s ĽSNS Mariana Kotlebu.

Na druhej strane sa čoraz intenzívnejšie špekulovalo, aj na základe opozičných hlasov o spojení síl Smeru a kotlebovcov. "Ani v tomto prípade nie je žiadna dohoda," uviedol Kotlebov poslanec Milan Mazurek a informácie o možnej spolupráci označil za konšpirácie

01 - Modified: 2024-04-18 10:00:26 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:02