Premiér Robert Fico podal návrh na odvolanie Miroslava Jureňu za kontroverzné prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde. Jureňa so svojím odvolaním nesúhlasil a na pamätnej tlačovej konferencii v maštali obvinil Fica z toho, že na ministrov má dvojaký meter a že porušil koaličnú zmluvu. Jureňa pritom ukázal na viaceré kauzy vtedajších ministrov Smeru. Upozornil na nezvládnuté vyšetrovanie napadnutia Hedvigy Malinovej, na kauzu spoločnosti Privilégium v rezorte práce sociálnych vecí a rodiny a na obvinenia z klientelizmu v súvislosti so spoločnosťou Ikores na ministerstve obrany. Koaličnú zmluvu mal Fico porušiť tým, že nerešpektoval ustanovenie, podľa ktorého návrh na menovanie a odvolanie ministra dáva strana, ktorá konkrétny rezort spravuje. Porušenie dohody vytýkal Ficovi aj jeho vtedajší koaličný partner Vladimír Mečiar. Podľa Jureňu boli za sporné prevody pozemkov v SPF zodpovední najmä nominanti Smeru-SD, ktorí majú väčšinu v správnej rade SPF.TASR
StoryEditor

Súd zamietol žalobu v pozemkovej kauze Veľký Slavkov

09.04.2019, 11:55
Autor:
TASRTASR
Ide o jeden z troch sporov v kauze, v ktorých je Slovenský pozemkový fond žalovaný o náhradu údajnej škody takmer 100 miliónov eur plus úroky z omeškania.

V pozemkovej kauze Veľký Slavkov Okresný súd Prešov v utorok zamietol žalobu voči Slovenskému pozemkovému fondu (SPF) o zaplatenie viac ako 23 miliónov eur plus úroky z omeškania od roku 2008.

Žalobcom bola aktuálne spoločnosť DIGITAL FLOOR LTD registrovaná vo Veľkej Británii, ktorej pohľadávku postúpila cyperská firma Delmeza Limited.

Prvý z troch sporov

Ide o jeden z troch sporov v kauze, v ktorých je SPF žalovaný o náhradu údajnej škody takmer 100 miliónov eur plus úroky z omeškania.

Kauza pozemkov vo Veľkom Slavkove z konca roka 2007 vážne rozkývala stabilitou vlády Roberta Fica. ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara hrozilo odchodom z vlády.

Vtedajší námestník Slovenského pozemkového fondu Branislav Bríza mal podpísať sporné zmluvy o prevodoch pozemkov. Reštituenti ich predali firme GVM blízkej Mečiarovi za 13 miliónov korún (431 520,95 eura), aj keď ich hodnota bola vyčíslená na jeden a pol miliardy korún (49 790 878 eur).

Jureňa sám neodstúpil

Po zverejnení podozrivých prevodov pôdy pod Tatrami vyzval expremiér Fico vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS, na snímke), aby okamžite odvolal Brízu, inak stratí jeho dôveru.

Bríza rezignoval na post námestníka fondu. Ľudovci žiadali aj výmenu celého vedenia fondu vrátane človeka zo Smeru-SD na poste generálneho riaditeľa Miloslava Šebeka.

Fico navrhol ministrovi Jureňovi, aby odstúpil sám, inak podá návrh na jeho odvolanie. Jureňa to odmietol a Fico tak na druhý deň splnil svoje slová. Ľudovci na mimoriadnom sneme v Ružomberku rozhodovali, či zostanú súčasťou vládnej koalície, alebo je čas opustiť ju. Väčšina sa rozhodla pre zotrvanie v koalícii.

01 - Modified: 2020-02-14 13:29:21 - Feat.: - Title: Kiska: Viem, kto stojí za videom proti mne. Je to človek z pozadia Smeru 02 - Modified: 2020-02-14 09:41:44 - Feat.: - Title: NAKA bude analyzovať video, v ktorom sa mafián baví o Kiskovom biznise s pozemkami 03 - Modified: 2018-11-02 06:32:31 - Feat.: - Title: Hovoril, že Kiska by mal skončiť. Napokon končí samotný sudca 04 - Modified: 2018-10-26 15:55:02 - Feat.: - Title: Kiska o slovách sudcu v kauze Veľký Slavkov: Bol zjavne zaujatý a prejavil nenávisť 05 - Modified: 2018-05-03 06:07:19 - Feat.: - Title: Na kauze Veľký Slavkov vznikne nový priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:06