Andrej KiskaTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Kiska odkladá dôležité oznámenie. Ako sa zachová pri ústavných sudcoch, prezradí neskôr

15.04.2019, 14:36
Autor:
ČTKČTK
Pred dvoma mesiacmi sa skončilo funkčné obdobie deviatich z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Prezident Andrej Kiska oznámi svoje rozhodnutie o vymenovaní nových sudcov Ústavného súdu, ktorého činnosť je od polovice februára paralyzovaná, až neskôr v tomto týždni. Povedal to Kiskov hovorca Roman Krpelan. Pôvodne sa očakávalo, že Kiska sa k svojmu postupu ohľadom ústavných sudcov vyjadrí už dnes.

Pred dvoma mesiacmi sa skončilo funkčné obdobie deviatich z celkového počtu 13 ústavných sudcov, čo súdu znemožnilo rozhodovať napríklad o súlade zákonov s ústavou alebo o sťažnostiach na marcovú priamu voľbu prezidenta. Na schválenie vybraných rozhodnutí je potrebný súhlas aspoň siedmich sudcov.

​Parlament až na začiatku apríla zvolil osem z potrebných 18 kandidátov na ústavného sudcu - hlave štátu je totiž potrebné predložiť dvojnásobný počet kandidátov ako je počet obsadzovaných miest.

Predchádzajúci výber kandidátov skončil v zákonodarnom zbore neúspešne aj kvôli obštrukcii najsilnejšej vládnej strany Smer-SD expremiéra Roberta Fica, ktorého ambície stať sa predsedom Ústavného súdu Kiska zamietol. Proti vymenovaniu Fica sa postavila aj zvolená prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá zloží prezidentský sľub v polovici júna.

Podľa Ústavy parlament volí dvojnásobný počet kandidátov ako je voľných miest na Ústavnom súde. Zo širšieho zoznamu potom nových sudcov vyberie hlava štátu. Právnici sa nezhodli v názore, či Kiska môže vymenovať nových sudcov aj z menšieho počtu kandidátov.

Kiska opakovane kritizoval parlament za to, že podľa neho nesplnil svoju povinnosť a nevybral potrebný počet kandidátov.

Kiskov poradca a bývalý šéf Ústavného súdu Ján Mazák dnes v komentári pre denník Denník N napísal, že parlament je povinný navrhnúť potrebných 18 kandidátov. V opačnom prípade by podľa neho parlament aj v budúcnosti mohol predkladať hlave štátu neúplné zoznamy kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:05