StoryEditor

Vianočný príspevok bude vždy

24.10.2006, 00:00
Dôchodcovia sa môžu tešiť na vianočný príspevok pravidelne, nie iba tento rok. Dnes o tom rozhodnú poslanci, keď ich čaká schválenie zákona o poskytovaní vianočného príspevku.

Dôchodcovia sa môžu tešiť na vianočný príspevok pravidelne, nie iba tento rok. Dnes o tom rozhodnú poslanci, keď ich čaká schválenie zákona o poskytovaní vianočného príspevku. Okrem vládnych strán aj opozičná SMK avizovala, že napriek výhradám, nakoniec za návrh zahlasujú.
Už v budúcoročnom štátnom rozpočte na vianočný príspevok pritom stále nie sú vyčlenené peniaze. "V prípade pozitívneho vývoja ekonomiky, ktorý na budúci rok očakávame, sa príspevok bude vyplácať," povedal pre HN hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová tvrdí, že ak rezort financií peniaze nevyčlení, budú ich hľadať inde. "Ministerstvo financií zaviazalo všetky rezorty šetrením a úspora bude určite taká, že vianočné príspevky budú vyplatené." Výška vianočného príspevku sa bude každý rok meniť, podľa možností štátneho rozpočtu. Výška príspevku bude rozdielna podľa výšky dôchodku. Najväčšia skupina (711-tisíc) ľudí pritom dostane práve najnižší príspevok - 1500 korún.
Opozícia považuje tento prístup za nespravodlivý. Príspevok sa totiž netýka ľudí, ktorí odišli do predčasného dôchodku. Podľa poslankyne Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nie je správne trestať tých, ktorí si v preddôchodkovom veku nedokázali nájsť zamestnanie, a tak nemali inú voľbu. Zároveň kritizuje systém, ktorý vytvára rozdiely medzi dôchodcami.
Analytik Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka pokladá vianočný príspevok za absolútne nesystémové riešenie. Súhlasí s ním aj Kamil Vajnorský z Jednoty dôchodcov Slovenska. "Na budúci rok by sme chceli navrhnúť niečo systematickejšie - napríklad prepočítať túto sumu na jednotlivé mesiace, tak aby sa z vianočného príspevku stal trvalý mesačný príplatok k dôchodku." skonštatoval.
Ministerka Tomanová priznáva, že príspevok je nesystémový. "Kým odstránime všetky nespravodlivé prvky, rozhodli sme sa zaviesť tento príplatok," povedala v diskusnej relácii TA3.

Vianočné príspevky v číslach
- ministerstvo vyplatí príspevok 1 500, 1 750 alebo 2 000 korún
- maximálny dôchodok, pri ktorom bude vyplatený príspevok, je 10 365
- príspevok sa týka približne 800-tisíc dôchodcov
- vláda na tento účel vyčlenila 1,7 miliardy korún

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:01