StoryEditor

Stanislav Szabó: Je to mafiánska chobotnica

07.03.2007, 23:00
Majiteľ klubu ŠK Eldus Močenok Stanislav Szabó v rozhovore pre médiá

Prečo ste sa rozhodli spolupracovať s políciou?
- Oboznámili sme políciu priamo v Bratislave, nechcel som ísť cez nejaké krajské štruktúry, tam by sa to prezradilo. Pán Laurinec tam má svoje "chomúty". Slovenský futbalový zväz stále hovorí, že vo futbale nie je korupcia. Tá však je a veľká. Netýka sa to len pána Wänkeho. Je to korupcia na úrovni matriky, delegátov, rozhodcov - prebieha od vrchu až dole. Náš klub funguje sedem rokov, dostali sme ceny fair-play a hnusí sa nám, čo sa tu deje. Čím ideme vyššie, tým je korupcia väčšia. Na celoštátnej úrovni je obrovská. Celý futbal je jedna mafiánska chobotnica.

Nebojíte sa?
- Nie. Ja to robím pre očistenie športu. Nie pre pomstu voči niekomu.

Čo predchádzalo policajnej akcii?
- 28. januára sme požiadali o prestup hráča Masaroviča zo zahraničia. Keďže sa blížili majstrovské zápasy Corgoň ligy, potrebovali sme to vybaviť. Rátali sme s ním do základnej zostavy. Dvakrát som to faxom urgoval, žiadal som pána Wänkeho, aby to bolo do konca februára vybavené. On nereagoval. Vo štvrtok 1. marca sa boli podpisovať súpisky. Pán Wänke nám mal v zmysle stanov vydať registračku. On sa však manažérovi vysmieval "Vieš, je krátky mesiac, nedal si kolky na stôl."

Kolky?
- V terminológii funkcionárov sú kolky peniaze. Wänke si zavolal nášho manažéra v piatok, kde mu povedal, že sú s tým nejaké problémy, vraj mu mám zavolať ja. Volal som mu na mobil. Wänke mi povedal "Nebudem vysvetľovať, aj keď sú napichnutí, tí k... z polície, mne to nevadí. Zavolaj mi večer na pevnú linku, tam sa dohodneme." Volal som mu večer na pevnú linku a vtedy mi povedal, že už je neskoro, že už neúraduje, že sa budeme musieť bez toho hráča zaobísť a že mám prísť v pondelok. Ja som mu povedal, že prinesiem kolky, že s nami nikdy nebol problém. Ja som tam bez kolkov nikdy nechodil.

Koľko je normálne zaplatiť?
- Taxa za prestup hráča je 5-tisíc korún. Toľko sa dávalo bežne. Keďže nám už vybavoval jedného hráča z Grécka, mal som mu dať 10-tisíc korún. To ma nahnevalo, tak som sa spojil s pracovníkmi na policajnom prezídiu.

Koľkokrát ste pánovi Wänkemu niesli "kolky"?
- Minimálne desaťkrát.

Nedalo sa na to upozorniť skôr?
- Nie. Ja by som na to ani nikoho neupozorňoval. Ja by som mu tú "päťku" priniesol a máme Masaroviča, ale nemal som čas. Nestihli sme vybaviť prestup hráča v čase, keď sme to potrebovali.

Opíšte, ako vyzerala celá akcia od chvíle, keď ste vošli do kancelárie...
- Povedal som mu, že som priniesol pozornosť - kolky. Siahol som do tašky, vybral som obálku. Bol tam Milan Sládkovič, tak mu hovorím, nech ide von, že si potrebujem niečo vybaviť. Potom mi Wänke zobral z rúk obálku, dal ju na stôl a povedal, že to bude na ženský futbal. Tak je to aj nahraté. V gombíku na košeli som mal kameru.

Kolky boli peniaze v hotovosti?
- Boli to dve päťtisícky s odstrihnutým rožkom, odfotené na polícii.

Čo hovoríte na trestné oznámenie, ktoré na vás chce pán Wänke podať?
- Neviem, aké trestné oznámenie chce podať, keď berie úplatky. Ani odo mňa ich nebral prvý raz. Viem, že by som o tom nemal hovoriť, lebo dávať úplatky je trestné. Ale už som mal plné zuby toho, ako sa správa futbalový zväz k fanúšikom. Medzi funkcionármi sa bežne hovorí - ideš k Wänkemu, zober si úplatok. Spýtajte sa hráčov, ktorí chcú ísť do zahraničia, koľko platia - od 300 do 500 eur.

Platí sa len Wänkemu, alebo aj iným?
- Ja som platil len Wänkemu. Jeden delegát odo mňa pýtal peniaze medzi štyrmi očami, ale to nemám ako dokázať. Nič som mu nedal.

Veríte, že po tejto kauze sa pohnú ľady s korupciou vo futbale? Mal by pán Laurinec odstúpiť?
- Neviem, či by mal odstúpiť. Neviem, či je tak naivný, že nevie o čo ide alebo sa tak naivne tvári. Myslím si, že niečo tuší.

Koľko sa platí rozhodcovi za zápas?
- Bežná taxa za zápas je 40- až 60-tisíc za vyhratý zápas. Rozhodcovia a delegáti, to je proste živnosť. Treba im dávať všimné, provízie...

Za čo? Koľko?
- To vám nepoviem. Ale u delegátov to funguje takto - nezaplatíš mne, nájdem ti toľko chýb, koľko budem chcieť, pôjdeš na disciplinárku a zaplatíš tam.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 20:50