StoryEditor

Slovnaft bohatne na drahých palivách

25.04.2006, 00:00
Slovenská rafinéria Slovnaft vlani zarobila takmer deväť miliárd korún v čistom. Ak by nebola musela zaplatiť pokutu 1,3 miliardy korún a minulú jar neodstavila pre údržbu niektoré zariadenia, bol by zisk najvyšší v histórii firmy.

Slovenská rafinéria Slovnaft vlani zarobila takmer deväť miliárd korún v čistom. Ak by nebola musela zaplatiť pokutu 1,3 miliardy korún a minulú jar neodstavila pre údržbu niektoré zariadenia, bol by zisk najvyšší v histórii firmy.
Dôvodom sú okrem iného vysoké ceny motorových palív. Takzvané crack spready, teda rozdiel medzi cenami surovej ropy a benzínu kótovanými na burzách, dosahovali počas vlaňajšej hurikánovej sezóny vyše dvesto dolárov. Bolo to o 60 dolárov viac ako rok predtým. Pre rafinérie je to priaznivý jav, pretože široký rozptyl medzi týmito cenami im dáva priestor na vysoké zárobky.

Historické zisky
"Tržby rafinérskych spoločností tvorí trh," vysvetľuje Peter Baláž z Katedry medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity. Historické zisky dosiahli podľa jeho slov vlani všetky veľké ropné spoločnosti, ako British Petroleum či Shell. Ako Baláž upozornil, v minulosti zatiaľ vždy po prudkom raste zapríčinenom vonkajším šokom prišiel prudký pokles tržieb petrolejárov.
Čistý zisk Slovnaftu za minulý rok bol podľa včera zverejnenej výročnej správy 8,99 miliardy korún. Je to o vyše miliardy menej ako v roku 2004, keď zisk po zdanení tesne presiahol desať miliárd. Rafinéria však vlani musela zaplatiť pokutu 1,34 miliardy korún a o zhruba 2,3 miliardy korún prišiel tento dominantný hráč aj odstávkou niektorých kľúčových kapacít minulú jar.

Väčšinu vyvážajú
Vedenie bratislavskej rafinérie je s vlaňajšími číslami spokojné. "Výsledky za rok 2005 potvrdzujú správnosť našej stratégie, ktorej základnými piliermi sú silná exportná výkonnosť, keď sa vývoz podieľa na zisku spoločnosti približne 80 percentami," vyhlásil na včerajšom valnom zhromaždení predseda predstavenstva Marián Jusko. Dodal, že efektivitu rafinérie zvyšujú aj minulé investície do technológií, ktoré firme umožňujú lepšie riadiť spracovanie ťažkej ruskej ropy.
Slovnaft za uplynulé desaťročie investoval do modernizácie 50 miliárd korún. Ako upozornil Baláž, v rafinérii by ešte mali zvážiť investície do zásobníkov ropy za asi desať miliárd korún, čo by ju uchránilo pred krátkodobými výkyvmi cien. Zároveň okolo roku 2010 predpokladá ďalšiu potrebu modernizácie výrobných zariadení zhruba za miliardu dolárov.

Ropa stále rastie
Ropa dosahuje historické maximá. Newyorské termínované kontrakty na jún dokonca na čas prekročili aj hranicu 75 dolárov za barel. Na trhoch totiž stále pretrvávajú obavy z vývoja okolo iránskeho jadrového programu. Bezpečnostná rada OSN dala Iránu ultimátum, aby s jadrovými aktivitami prestal do piatka. Nie je vylúčený ani ozbrojený konflikt a následné odstavenie kohútika ropy z Iránu. "Strach z možného ďalšieho vývoja núti obchodníkov nakupovať prakticky za akúkoľvek cenu. Je lepšie mať drahú ropu než prípade nemať vôbec žiadnu," myslí si analytik spoločnosti Colosseum Kamil Bednář.
Pokles zásob benzínu a nafty v USA zapríčiňuje, že Amerika denne skupuje asi pätinu európskej produkcie. To tlačí hore ceny benzínu na rotterdamskej burze, od ktorej sa odvíja aj cenotvorba Slovnaftu. Či a kedy bude Slovnaft znova upravovať ceny, včera hovorkyňa Hana Šimková nevedela povedať . Vývoj však naznačuje, že to nebude dlho trvať.

01 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári sa rozhodli pre ozdravenie 02 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko už nie rajom nízkych miezd 03 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko si posilňuje pozíciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 00:27