StoryEditor

Širokého personálny spis nenašli

27.09.2006, 00:00
Široký údajne v minulosti pracoval pre rozviedku ŠtB vo Washingtone pod krytím zamestnanca ministerstva zahraničných vecí. "V ŠtB som nikdy nebol spolupracovník, ani pracovník," vyhlásil Široký v júnovom rozhovore pre HN.

BRATISLAVA - Personálny spis, ktorý viedla komunistická ŠtB na podnikateľa a šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého, sa nenašiel. Okrem neho sa stratili aj ďalšie tri originály a jedna kópia agentúrnych zväzkov. Včera to potvrdil podpredseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Ondriaš. Široký údajne v minulosti pracoval pre rozviedku ŠtB vo Washingtone pod krytím zamestnanca ministerstva zahraničných vecí. "Mám svoje zdroje a nemám najmenšie pochybnosti, že nebol len spolupracovníkom, ale aj tvorcom teroru a atmosféry strachu," vyhlásil na jeho adresu europoslanec za SDKÚ Peter Šťastný. Široký je momentálne v zahraničí, už v minulosti však akékoľvek väzby na komunistickú tajnú políciu kategoricky odmietol. "V ŠtB som nikdy nebol spolupracovník, ani pracovník," vyhlásil júnovom rozhovore pre HN.
O zmiznutí dokumentov sa správna rada dozvedela až po smrti Jána Langoša. Z pôvodne chýbajúcich sedemnástich sa napokon podarilo nájsť dvanásť v Langošovej kancelárii. Zvyšných päť dokumentov následne hľadali v priestoroch ústavu aj v Langošovej pozostalosti. "Dodnes sme nič nenašli," povedal Ondriaš. Ústav zatiaľ neplánuje v tejto veci podať trestné oznámenie, stratu dokumentov však úrad oznámi polícii aj odboru archívov ministerstva vnútra. Ondriaš informoval, že Langošova kancelária bola po jeho smrti niekoľko dní otvorená. Či dokumenty zmizli pred alebo po Langošovej smrti, ústav povedať nevie. Na žiadnom preberacom doklade navyše nie je podpis bývalého šéfa správnej rady.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 22:27