Ján RichterTASR
StoryEditor

Richter poslal kontrolu na ústredie práce pre kauzu sledovania novinárov

28.05.2019, 16:29
Autor:
TASRTASR
Minister práce Ján Richter odmieta tvrdenia OĽaNO, že sa snažil konanie ústredia práce kryť.

Minister práce Ján Richter nariadil kontrolu na ústredí práce pre kauzu sledovania novinárov, do ktorej má byť zapletený aj bývalý štátny úradník ústredia. Ten mal pred pár rokmi poslať sociálnu kontrolu novinárke Denníka N Monike Tódovej.

Minister zároveň odmieta tvrdenia opozičného hnutia OĽaNO, že sa snažil v roku 2017 konanie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) kryť.

​Hnutie v utorok vyhlásilo, že Richter by mal byť zbavený funkcie, pretože je zodpovedný za konanie ústredia práce, ktoré je podriadenou organizáciou ministerstva. "Minister považuje za veľmi nešťastné a poľutovaniahodné, ak sa zamestnanec ÚPSVR mal akýmkoľvek spôsobom podieľať na snahe verejne známych obvinených osôb zisťovať informácie o súkromí novinárov," uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva práce s tým, že Richter je o tomto prípade informovaný a plne podporuje súčinnosť ústredia práce s vyšetrovateľmi v kauze sledovania novinárov.

Richter tvrdí, že sa prípadom zaoberal

"Zároveň minister využil svoju kompetenciu a poslal vnútornú kontrolu MPSVR SR prešetriť aktuálne medializované informácie na ÚPSVR. Určite však aj opozícia vie, že minister nevstupuje a ani nemôže vstupovať do personálnych rozhodnutí ústredia ako samostatného právneho subjektu, so svojim samostatným osobným úradom a viac ako 9000 zamestnancami," doplnil tlačový odbor.

V súvislosti s prípadom novinárky Tódovej tlačový odbor uviedol, že Richter sa ním detailne zaoberal v roku 2017 a vyjadril ľútosť nad konaním zamestnanca úradu a ospravedlnil sa za jeho správanie.

"Tvrdenie OĽaNO, že sa akékoľvek informácie snažil 'ututlať', je preto úmyselným klamstvom. V roku 2017 boli vnútorne prešetrené všetky vtedy známe informácie, následne ÚPSVR prijalo opatrenia, aby už k podobným pochybeniam nedošlo," tvrdí ministerstvo práce.

OĽaNO sa chce kauzou zaoberať na výbore

​Hnutie OĽaNO iniciovalo zvolanie mimoriadneho ľudskoprávneho výboru v parlamente, kde sa chce zaoberať celou kauzou, ale aj efektívnosťou systému, podľa ktorého sú rodičia detí od troch rokov povinní hlásiť štátu kto, kde a ako sa stará o ich deti.

Podľa OĽaNO štát takto zaťažuje desiatky tisíc rodičov. Rezort práce uviedol, že národný projekt Podpora rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí bol realizovaný prostredníctvom všetkých úradov práce na Slovensku už od roku 2014, Bratislavský kraj bol zaradený v roku 2016.

"V rámci neho terénni sociálni pracovníci v oblasti štátnych sociálnych dávok navštevujú poberateľov dávok priamo v rodinnom prostredí. Ich úlohou je zistiť, či tieto prostriedky plnia svoj účel, či nie sú nejaké zmeny oproti spisovej dokumentácii a poskytnúť klientom sociálne poradenstvo. Ďalším dôvodom návštevy v rodine môže byť aktualizácia spisovej dokumentácie, aby nedochádzalo k omylom a nezrovnalostiam pri vyplácaní štátnych sociálnych dávok," ozrejmil kontroly rodičov tlačový odbor rezortu práce.

Zároveň dodal, že ústredie práce nebolo nijakým spôsobom kontaktované orgánmi činnými v trestnom konaní.

"Informácie preto čerpáme výhradne z médií," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-01-18 14:57:44 - Feat.: - Title: Reakcia Jána Richtera na vyjadrenie prezidentky 02 - Modified: 2024-01-05 12:08:50 - Feat.: - Title: Krajská prokuratúra potvrdila podanie obžaloby pre nelegálne sledovanie 03 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov 04 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter 05 - Modified: 2023-11-19 11:09:58 - Feat.: - Title: O 5 minút 12
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:14