StoryEditor

Kiska reaguje na napätie v Smere: Uvedomujú si, že táto strana potrebuje zásadnú reformu

29.05.2019, 18:02
Autor:
redredTASRTASR
Prezident reagoval na informácie, že niektorí okresní funkcionári Smeru-SD z Košického kraja žiadajú, aby sa Robert Fico a Robert Kaliňák vzdali funkcií.

Pnutie v najväčšej vládnej strane Smer-SD je obrovské, prezident Andrej Kiska ho však komentovať nebude.

Pre TASR to povedal prezident počas stredajšej rozlúčkovej návštevy v Trenčíne.

"Táto strana potrebuje zásadnú reformu"

Je to vec ich interných procesov. Vidieť, že to pnutie tam je obrovské, vidieť, že vnútri tejto strany si jej členovia uvedomujú, že aj táto strana potrebuje zásadnú reformu. Ale sú to ich interné záležitosti a záleží len na nich, len na členoch strany, ako si túto stranu predstavujú,“ doplnil Kiska.

​Prezident reagoval na informácie z utorka, že niektorí okresní funkcionári Smeru-SD z Košického kraja žiadajú, aby sa Robert Fico a Robert Kaliňák vzdali funkcií.

Za predsedu by chceli Petra Pellegriniho. Výzvu predsedníctvu zaslali listom. Potvrdila to jedna z iniciátorov výzvy, dosluhujúca europoslankyňa Monika Smolková.

Na list s výzvou upozornil Denník N. Členovia z východného Slovenska v ňom vyzývajú Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu strany. Okrem toho chcú mimoriadny snem čo najskôr, keďže na jar budúceho roka budú parlamentné voľby.

Pellegrini reagoval na kritiku

"Čaká nás rozhodujúce obdobie a od toho bude závisieť, kto kde bude a či niekto niekde bude," vyhlásil Pellegrini.

"Aktivitu kolegov z východu možno vnímam aj ako prejav toho, že diskusia do vnútri strany sa zatiaľ nezačala, preto možno pristúpili aj k verejnému tlaku," dodal.

Dodal, že urobí všetko preto, aby Smer vyhral parlamentné voľby. "Na to však bude potrebná zásadná reforma. Ak sa to podarí, tak sa budeme stretávať, ak sa to nepodarí, tak sa stretávať spolu už nebudeme."

Kritický list z východného slovenska komentovalo aj sedem krajských predsedov Smeru. Ôsmym je Richard Raši z Košického kraja, ktorý sa zatiaľ k stanovisku nevyjadril, pretože sa zúčastnil na rokovaní vlády.

Krajskí predsedovia: V Smere nie je žiadna vzbura

Krajskí predsedovia Smeru tvrdia, že strana nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vo vnútri strany.

"Predovšetkým si myslíme, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany. Ako krajskí predsedovia strany SMER-SD chceme kategoricky poprieť dezinterpretáciu niektorých médií, že v strane Smer-SD sa deje vzbura," napísali v stanovisku. 

​Dodávaju, že v strane bude prebiehať diskusia o volebnom výsledku. Podľa nich je strana jednotná a o budúcnosti strany budú rozhodovať na riadnom sneme.

V strane SMER-SD budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže vyjadriť demokraticky svoj názor. Ale strana je jednotná a určite budeme o budúcnosti strany rozhodovať na riadnom sneme. "Veríme, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program. Za 20 rokov sme ukázali, že máme výsledky, vďaka ktorým sme trikrát zostavili vládu."

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:00