StoryEditor

Významná dopravná stavba má zelenú. Rekonštrukcia kľúčovej električkovej trate sa začína

06.06.2019, 12:25
Autor:
lmlmTASRTASR
Karloveská radiála denne prepraví 30-tisíc cestujúcich. Po stavbe obchvatu D4/R7 pôjde o druhú významnú dopravnú stavbu.

Rozsiahla rekonštrukcia električkovej trate v Dúbravke a Karlovej Vsi sa môže začať. Trvať bude od 22. júna do 20. decembra a rozdelená bude do dvoch etáp.

"S víťazom súťaže sme v stredu podpísali realizačnú zmluvu. Rekonštrukcia je nevyhnutná, ak by sme k nej nepristúpili, hrozilo by komplexné odstavenie električkovej trate," vysvetlil na brífingu primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Mesto bude modernizáciu financovať pomocou eurofondov, ktoré pokryjú 85 percent nákladov, päť percent má hradiť mesto, desať percent štát. Konzorcium DK Radiála tvoria firmy TSS Grade, Metrostav, Swietelsky – Slovakia a ELZA - Elektromontážny závod Bratislava.

Dopravné obmedzenia

Upozorňuje, že počas tohto obdobia bude na viacerých miestach obmedzená doprava. Karloveská radiála denne prepraví 30-tisíc cestujúcich. Mesto preto počíta s tým, že dosah rekonštrukcie na dopravu a aj komfort obyvateľov bude veľký.

Po stavbe obchvatu D4/R7 pôjde o druhú významnú dopravnú stavbu, ktorá prinesie veľkú zmenu v doprave, ale zároveň si vyžiada viacero obmedzení. Najťažšie etapy výstavby budú prebiehať počas letných prázdnin. 

V prvej fáze rekonštrukcie od 22. júna do konca septembra príde k výluke električiek od Molecovej ulice až po konečnú v Dúbravke. Výluka električiek v čase modernizácie bude riešená náhradnou autobusovou dopravou (linka X5) a posilnením liniek 29, 83, 84.

Modernizáciou Dúbravsko-Karloveskej radiály v jej prvých dvoch etapách budú sčasti dotknutí aj obyvatelia mestských častí Lamač, Záhorská Bystrica a Devínska Nová Ves, ktorí na spojenie s mestom využívajú individuálnu automobilovú dopravu. Kvôli eliminácii tvorby zápch, z dôvodu zvýšenej premávky automobilov z Dúbravky po ulici Janka Alexyho, bude na križovatke Lamačská cesta/Janka Alexyho v smere z Lamača upravená prednosť v jazde pri odbočení vľavo na diaľničný pripájač.

Dúbravsko-karloveská radiála Dúbravsko-karloveská radiála Mesto Bratislava

Náhradná linka

Linka X5 bude bude v plnej miere zabezpečovať dopravu cestujúcich zo zastávky Molecova ďalej do Karlovej Vsi a Dúbravky. Cez týždeň bude Karlovej Vsi interval medzi spojmi tri až štyri minúty.

Cez víkend pôjdu všetky spoje do Dúbravky v intervale sedem až osem minút.

Sme si vedomí dočasného zníženia komfortu cestujúcich MHD aj automobilovou dopravou, a preto prosíme Bratislavčanky, Bratislavčanov aj návštevníkov Bratislavy o trpezlivosť a o zhovievavosť, ktorá nám všetkým pomôže ku skoršiemu zlepšeniu dopravy v našom meste," zdôraznil Vallo. 

01 - Modified: 2024-01-20 09:00:57 - Feat.: - Title: Mesto Bratislava pripravuje žiadosť o trvalé užívanie karloveskej radiály 02 - Modified: 2023-05-23 13:21:57 - Feat.: - Title: Vallo vyzýva poslancov parlamentu na prijatie novely zákona o obecnej polícii 03 - Modified: 2023-04-17 09:00:54 - Feat.: - Title: Drahšia MHD či poplatok za odpad. Vládna legislatívna smršť sa musela prejaviť v rozpočte, tvrdí Vallo 04 - Modified: 2023-01-11 16:32:26 - Feat.: - Title: Primátori hlavných miest V4 navštívili Kyjev, so starostom Vitalijom Kličkom sa stretol aj Vallo 05 - Modified: 2022-10-31 10:03:29 - Feat.: - Title: Team Bratislava bude mať po voľbách priamy vplyv na rozvoj hlavného mesta, tvrdí znovuzvolený Vallo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:57