Archív HN
StoryEditor

Advokáta poslanca ĽSNS prepustili na slobodu, je obvinený z extrémizmu

10.06.2019, 15:35
Autor:
TASRTASR
U právnika mali počas policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou.

Advokáta Františka Poláka, ktorý je obvinený z extrémistických trestných činov, nebudú stíhať väzobne.

Rozhodol o tom v pondelok senát Najvyššieho súdu na svojom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

"NS SR, ako súd sťažnostný, na dnešnom neverejnom zasadnutí napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zrušil, nakoľko u obvineného Františka P. nezistil dôvody väzby podľa paragrafu 71 odseku 1 písmena b a c Trestného poriadku," konkretizovala hovorkyňa Najvyššieho súdu.

ŠTS rozhodol 25. mája o vzatí do väzby obvineného Poláka, ktorého polícia obvinila po akcii "Plukovník" a ktorá sa uskutočnila pár dní predtým.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS pracovisko Banská Bystrica, rozhodol o vzatí do väzby obvineného Františka P. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal proti tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR," uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil muža z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov," uviedla vtedy polícia.

Následne predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec v pondelok pozastavil výkon advokácie Polákovi. Obvinený bol totiž vzatý do väzby, čo je podľa zákona o advokácii dôvodom pozastavenia advokácie povinne, bez možnosti úvahy.

František Polák podľa mediálnych informácií v minulosti zastupoval ako obhajca v trestných veciach napríklad na doživotný trest odňatia slobody odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Černáka, či poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka.

U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Mimo toho sa advokát mal nechať vyfotiť v nacistickej uniforme.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 05 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:14