StoryEditor

"Pre mňa Kiska neznamená absolútne nič." Pozrite si reakcie politikov na novú stranu

17.06.2019, 15:54
Autor:
chochomahomaho
Robert Fico tvrdí, že novú stranu Andreja Kisku v Smere vôbec neriešia.

Politici a politické strany reagovali na oficiálne založenie strany Za ľudí Andreja Kisku. Exprezident na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predstavil svojich spolupracovníkov a poukázal na priority.

Predseda strany Smer Robert Fico tvrdí, že novú stranu Andreja Kisku v Smere vôbec neriešia. "Pre mňa pán Kiska neznamená absolútne nič. Toto je téma pre liberálov," povedal expremiér. 

"Nič nové na svete," zhodnotil vznik Kiskovej strany líder Mosta-Híd Béla Bugár. Poukázal na to, začal na nej pracovať ešte ako prezident.

"Minimálne mesiac vieme, že bude mať svoju stranu....Očakávame, že pán prezident vie, s kým vstúpil do politického ringu, tak isto k nemu budú pristupovať aj médiá a ostatné politické strany a nie ako k prezidentovi," doplnil Bugár.

Koalícia strán PS a Spolu ku vzniku strany Kiskovi zagratulovala. "Z tlačovej konferencie je jasné, že máme ešte viac spoločných cieľov a názorov, ako sme si mysleli," uviedli na sociálnej sieti predstavitelia koalície PS-Spolu.

Progresívci veria, že sa "nová strana nerozhodne ísť cestou starej generácie politikov - hádkami so SMERom ale aj medzi sebou."

"Veríme, že čoskoro si sadneme za rokovací stôl o našej spolupráci, posielame Andrejovi Kiskovi návrhy najskorších termínov. Ľudia totiž nevolia Trubana, Beblavého či Kisku, ale volia zmenu a spoluprácu," dodávajú.

Opozičná SaS tvrdí, že rozhorčenie Andreja Kisku nad súčasným stavom spoločnosti je aj ich rozhorčením. "Predstavené programové priority sú prioritami prakticky všetkých politických strán na Slovensku."

Podľa sulíkovcov bude záležať viac na konkrétnych riešeniach a schopnosti ich presadiť ako na deklaráciách o dobrých úmysloch.

"Program verejnosti strana predstaví na jeseň, takže dovtedy je jej hodnotové ukotvenie neznámou. Avšak z toho, ako ju dnes Andrej Kiska predstavil, sa dá hovoriť o jej blízkosti k Progresívnemu Slovensku a Spolu. Nie nadarmo lídri Progresívneho Slovenska a Spolu volajú pána Kisku k sebe," uviedli liberáli. 

Líder parlamentného OĽaNO Igor Matovič upozorňuje, že podrazom sa dobrá spolupráca nezačína. Hovoril o tom v súvislosti s informáciami o možnom odchode Veroniky Remišovej, predsedníčku klubu OĽaNO, ku Kiskovi.

"Ponuku na spoluprácu vítame, ale na druhej strane sme si vypočuli rozporuplné vyjadrenia. Na jednej strane hovoril o spolupráci a na druhej, že chce rozbiť naše hnutie a potiahnuť Veroniku Remišovú k sebe. Takto sa nezačína úprimná spolupráca," povedal Matovič s tým, že Kiska robí všetko preto, aby Remišovú získal do strany.

Matovič zdôrazňuje spoluprácu preto, že podľa neho nemožno dovoliť prepad demokratických hlasov. "Vieme si predstaviť spoluprácu so všetkými, ktorí to myslia so Slovenskom úprimne," podotkol.

Šéf parlamentného hnutia Sme rodina Boris Kollár hovorí v súvislosti s predstavením Kiskovej strany o bombastických slovách, chce si počkať na konkrétny program. Spoluprácu napriek rozdielnej agende a ideovému nastaveniu nevylučuje.

"Viem si predstaviť spoluprácu s každou normálnou stranou, ktorá si aspoň trochu ctí zákony a ľudí krajiny," vyhlásil. S Kiskovou stranou sa programovo líšia, čo je ale podľa Kollára dobré. "Aj Slovensko je rôznorodé," podotkol. Kollár sa nebojí odchodu jeho ľudí ku Kiskovi.

Šéf mimoparlamentného KDH Alojz Hlina na sociálnej sieti ironicky okomentoval vznik ďalšej strany. "Rozmýšľam, keď už vznikne tristopäťdesiata politická strana a štyristotridsiatasiedma platforma, bude to už stačiť? Čím viac strán, tým viac demokracie? Naozaj si niekto myslí, že to takto funguje? Demokracia je o tom, že to môžete urobiť. No zodpovednosť je o tom, že to neurobíte. 

Podľa Hlinu Slovensko nepotrebuje ďalší nový politický subjekt, pripúšťa však, že potrebuje nových ľudí v politike. 

Šéf SNS a parlamentu Andrej Danko tvrdí, že pre neho Kiskova strana nie je žiadnym prekvapením. "Viackrát som v televízii hovoril, že založí novú stranu, čiže pre mňa to nie je prekvapenie. Prekvapením je možno len Šeliga, ktorý sa tváril ako občiansky aktivista. Rešpektujem každú novovzniknutú stranu ako prirodzeného súpera v politickom boji a mne to neprináleží hodnotiť," povedal Danko.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:38