StoryEditor

Do politiky mieri šport, umenie aj médiá

20.03.2006, 23:00
Hviezdy šoubiznisu, športovci, novinári, ale aj kontroverzné osoby. Tých všetkých nájdete na volebných kandidátkach politických strán. Slováci, ktorým sa zunovali staré politické tváre, si budú mať z čoho vyberať.

Hviezdy šoubiznisu, športovci, novinári, ale aj kontroverzné osoby. Tých všetkých nájdete na volebných kandidátkach politických strán. Slováci, ktorým sa zunovali staré politické tváre, si budú mať z čoho vyberať.

Hneď za lídrami
Strany ponúkajú hneď niekoľko umelcov. Herec Marek Ťapák a režisér Dušan Rapoš sa dostali na kandidátke dokonca hneď za straníckych lídrov. Ťapák je "dvojkou" Slobodného fóra, Rapoš ANO. Prečo neodolali politike? Režisér uveril liberálom "víziu novej modernej spoločnosti", herec zase slobodným snahu presadzovať v politike "slušnosť, tradície a hodnoty". Ťapák sa dokonca netají ambíciou stať sa ministrom kultúry. Na listine HZD mieri do volieb známy huslista Ján Berky Mrenica junior. V politike sa chce venovať kultúre a rómskej problematike.

Športu zdar, politike obzvlášť!
Vysoká politika zlákala aj viacerých športovcov. Práve na nich stavilo najmä HZD. Ich kandidátku oživil tréner futbalového Spartaka Trnava Jozef Adamec, žilinský futbalista Andrej Porázik či trojnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa. Futbalové trávniky za poslanecké lavice sú pripravení vymeniť aj reprezentačný tréner Dušan Galis (Smer-SD) a medzinárodný rozhodca Ľuboš Micheľ (SDKÚ). "Som tímový hráč, nerád hrám na seba. Kde ma bude strana potrebovať, tam budem," netají lojalitu k SDKÚ Micheľ. Športovcov na kandidátkach spája rovnaká povolebná vízia - chcú presadiť systémové zmeny v oblasti športu.

Nechcú už len informovať
Dosiaľ politiku zväčša kritizovali, teraz ju chcú formovať - do parlamentu smeruje aj niekoľko novinárov. Za KDH kandiduje bývalý televízny i rozhlasový redaktor Michal Dyttert, za Slobodné fórum bývalá televízna moderátorka Ľudmila Farkašovská, za ANO hneď niekdajších trojica tvárí z TV Markíza - moderátorka Aneta Parišková, redaktor Maroš Havran a vedúca vydania Viera Rusková. "Nechcem už iba informovať o tom, čo sa deje, ale myslím, že mám potenciál aj zasahovať do toho," tvrdí Parišková.

Vodca na kandidátke
Ani rozpustenie kontroverznej Slovenskej pospolitosti - Národnej strany nezabránilo jej členom v účasti vo voľbách. Slovenská ľudová strana "prichýlila" na svoju kandidátku bývalého vodcu pospolitosti Mariána Kotlebu a jeho pobočníka Jána Kopúnka. Obaja sú obvinení z podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. "Na našej kandidačnej listine sa nachádzajú len nevinní občania SR," vyhlásil pre TASR Andrej Trnovec zo Slovenskej ľudovej strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:54