StoryEditor

Emisiu dlhopisov treba načasovať

25.06.2019, 00:00
Okrem firemných transakcií je pre advokátov lukratívnym biznisom aj vydávanie dlhopisov. Najmä kvôli veľkým objemom peňazí, v ktorých sa obchodujú.

Akcionár pred dvadsiatimi rokmi založil malú stavebnú firmu. Tá časom rástla a v súčasnosti má aktíva v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Bankové úvery na financovanie nových akvizícií už nestačia – sú príliš drahé. Senior manažment sa preto rozhodne pristúpiť k zásadnému kroku. Tým je získanie prostriedkov od investorov priamo na trhu vydaním vlastných dlhopisov. Bondy sú výborný nástroj na lacné financovanie pre firmu a pre investorov znamenajú výbornú investičnú príležitosť. Firmy ich vydávajú v hodnote od niekoľkých miliónov až miliárd dolárov. Firemné dlhopisy sú síce rizikovejšie ako vládne dlhopisy, ich úroky sú však výrazne vyššie. Pokiaľ emisia získa aspoň investičný rating, môžu do nej investovať aj veľkí asset manažéri, ktorí spravujú portfólio s bezpečnými investíciami.


Investori dokážu zarobiť nielen na pravidelnom kupóne dlhopisu, ale profitujú aj z rastu ceny bondu. Pokiaľ sa firme darí, má stabilné zisky a je dobré ekonomické prostredie, úroky na jej dlhopisoch klesajú. A keďže sa úroky a cena dlhopisu pohybujú opačným smerom, pri poklese úrokov cena dlhopisu prudko stúpa.


Špičkový tím právnikov je pri emisii nutnosť. Právnici musia v spolupráci s firmou, ktorá dlhopisy vydáva a investičnou bankou, nastaviť všetky parametre emisie. Musia správne poradiť, ako treba emisiu nastaviť, ako ju správne načasovať a pripraviť všetku potrebnú dokumentáciu vrátane prospektu. Úlohou právnikov je tiež odhaliť a presne popísať všetky riziká, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-19 06:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Hunter Schafer už nechce hrať transrodové postavy. Vieme, či si zopakuje úlohu Jules v novej sérii seriálu Eufória
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:12